У МОЗ розповіли, кого з груп ризику вакцинуватимуть від коронавірусу першими

Перші вакцини очікують отримати в лютому.

Про це на щоденному брифінгу щодо епідситуації повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

На першому етапі вакцинації, коли Україна матиме низький доступ до вакцин і їхня кількість становитиме не більше 10% від загальної кількості потрібних для всього населення, запланували охопити не менше ніж 700 тис. людей. Перші вакцини очікують отримати в лютому 2021-го. Міністр стверджує, що захист матимуть люди з таких пріоритетних груп: медичні працівники (особливо ті, які працюють в стаціонарах, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19), військовослужбовці збройних сил України, працівники соціальної сфери (саме ті, які безпосередньо спілкуються з людьми похилого віку), люди із закладів надання дострокового догляду та підтримки (інтернати, будинки для осіб похилого віку) і персонал таких закладів.

На другому етапі забезпечать вакциною людей віком від 60 років, включаючи тих, які належать до груп медичного ризику та мають супутні захворювання. Також до цього етапу увійдуть працівники закладів освіти; працівники структур, які забезпечують безпеку держави (Державна служба з надзвичайних ситуацій, Національна поліція, Збройні сили України).

На третьому етапі буде помірна доступність до вакцин решти категорій людей віком від 18 до 59 років, які належать до груп медичного ризику.

"Ми плануємо вакцинувати на базі кабінетів щеплень. Станом на грудень 2020 року в Україні 11 346 кабінети щеплень. Також ми плануємо створити мобільні бригади з імунізації, за умови забезпечення всіма необхідними засобами для здійснення вакцинації. Мобільні бригади будуть здатні здійснювати до 190 тис. щеплень в тиждень. Вакцинуватимемо через мережу сімейних лікарів, яких сьогодні в Україні працює 23 тис. 795 лікарів. Тому загалом можемо робити більше ніж 2 млн щеплень тиждень. Також розглядаємо створення тимчасових центрів вакцинації", – розповідає міністр.

Нагадаємо, що до кінця тижня Україна матиме план вакцинації. Україна отримає 8 млн вакцин за ініціативою COVAX.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.