"Коли чую, що завод продали за 30 мільйонів гривень, у мене питання: це був завод чи кіоск з продажу горілки?" – Ростислав Слав’юк

Лише від приватизації спиртзаводів державна скарбниця у наступному році мала б отримати до п’яти мільярдів гривень.

З жовтня цього року в Україні розпочали приватизацію спиртових заводів. Зокрема, Фонд держмайна повідомляє, що 24 грудня має відбутись аукціон з продажу спиртзаводу у Великому Любені. Стартова ціна продажу — 30 тисяч гривень. Це уже четвертий спиртзавод на Львівщині, який піде з молотка. Однак 30-50 мільйонів гривень – це надто низькі ціни для об’єктів спиртової галузі. Так вважає кандидат економічних наук Ростислав Слав’юк, передає "Еспресо.Захід"

"Ми, мабуть, перші на планеті, хто каже, що ця галузь є неприбутковою та неінвестиційною. Для мене, як для економіста, це просто шок. Коли чую, що горілчаний завод продали за 50 мільйонів чи навіть за 30 мільйонів гривень, це просто смішно. У мене виникає питання: це був завод чи кіоск з продажу горілки?" – каже Ростислав Слав’юк.

Він вважає, що українська горілка – це бренд. А бренди повинні продавати дорого.

"30 мільйонів гривень – це мільйон доларів. Та стільки коштує хороша квартира в Києві. Західні інвестори з нас сміються. Я вважаю, що мінімальна ціна спиртзаводу має бути від п’яти мільйонів доларів. Якщо нема покупця на таку ціну, тоді краще знімати з торгів. Хоча я вважаю, якщо організувати прозорий конкурс, то покупці знайдуться",– зауважує Ростислав Слав’юк.

За оцінкою економіста, лише від приватизації спиртзаводів бюджет у наступному році міг би отримати до п’яти мільярдів гривень.

"Загалом у цьому бюджеті дохідна частина виглядає як благенькі старенькі штани. Ніхто не говорить, що буде з доходами від продажу землі. Ми говоримо про те, що у нас 10 мільярдів гривень втрачається на митниці, але ніхто не говорить, що в результаті реорганізації митниці доходи зростуть на стільки-то. – каже Ростислав Слав’юк. –  Прийшла команда зелених реформаторів, то хотілося б побачити якість реформи. Натомість маємо бюджет, більше схожий на студентську роботу: взяли старий зразок, повставляли свої дані – і все. Як на мене, цей бюджет – це навіть не постпорошенківський, а постянуковичівський бюджет. Але аж ніяк не бюджет реформаторів".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.