Фахівці ЄС підтвердили позицію щодо вітроелектростанції на Боржаві

У рішенні вони незмінно виступили за зупинку початку там будь-яких робіт і нове незалежне дослідження оцінки впливу на довкілля.

Про це йдеться в документі, який оприлюднено на сторінці спільноти "Врятуй Боржаву", інформує "Еспресо.Захід".

Експерти авторитетної Бернської конвенції, які на початку грудня розглядали питання впливу на екологію спорудження вітроелектростанції на хребті, сьогодні опублікували повний текст рішення.

Зокрема, щодо питань, пов’язаних з Боржавою, у тексті рішення зазначені такі висновки:

• Комітет висловив занепокоєння відсутністю належної комунікації з боку українського уряду, у зв’язку з чим скаргу щодо Боржави розглянули у виключному порядку;

• Комітет відзначив, що наразі будівельні роботи ще не розпочали, однак можуть розпочати будь-якої миті, оскільки апеляційний суд відновив чинність Висновку з оцінки впливу на довкілля (ОВД);

• З метою вирішення проблеми Комітет вирішив здійснити незалежну оцінку на місці протягом 2021 року. Для цього в Україну буде скеровано експерта, який за результатами всебічного вивчення справи дасть незалежну оцінку дій забудовників та уряду. Він визначить подальші дії для забезпечення збереження в довгостроковій перспективі природної цінності полонини Боржава, яка є територією Смарагдової мережі;

• Доки не буде зроблено висновків за результатами оцінки на місці, Комітет закликає уряд України не допускати жодних робіт із будівництва ВЕС;

• За результатами експертної на місці Бюро Комітету розгляне питання підвищення статусу скарги. Наразі ж вона лишається у статусі stand-by, а Бюро розгляне розвиток ситуації на своєму весняному засіданні.

За підсумками роботи експерта протягом 2021 року статус скарги може бути змінено на possible file або open file. Останній надають у разі грубого порушення положень Конвенції або загрози знищення особливо цінних видів. У такому разі Постійний Комітет порекомендує уряду України план дій, який дозволить уникнути порушення Україною положень Конвенції в частині збереження природної цінності територій Смарагдової мережі, що також є предметом Угоди про Асоціацію України з ЄС (2014).

Читайте також: Науковці з різних куточків України пропонують створити на полонині Боржава ландшафтний парк

Активісти, які вже декілька років захищають полонину від руйнування висловили задоволення рішенням Бюро конвенції:

По-перше, протягом наступного року будівельних робіт не почнуть, що дає нам час на продовження боротьби в судах.

По-друге, експерт із Бернської конвенції на власні очі побачить цінні види й оселища, які будуть безповоротно зруйновані будівельними роботами!

По-третє, ми матимемо змогу довести, що оцінка впливу на довкілля планованої ВЕС на Боржаві – це велика мильна бульбашка, а вся процедура проведена так, щоб захистити проєкт, а не довкілля. Якщо наш уряд не розпочне активних дій, щоб запобігти знищенню Боржави, в міжнародному вимірі це буде розцінюватись як порушення Угоди про Асоціацію, що спричинить уже більш серйозний тиск з боку органів Ради Європи та Єврокомісії.

Читайте також: На Закарпатті голова ОДА та прокуратура виступили на захист Боржави від будівництва ВЕС

Після засідання Міністерство екології і природних ресурсів на своєму сайті офіційно заявило, що братиме учать у судових справах на стороні захисту природи Боржави. Сподіваємося, що слідом за цією заявою розпочнуться і реальні дії.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.