У 2020 році українцям виписали 13 мільйонів рецептів на "Доступні ліки"

Найчастіше лікарі виписували рецепти на препарати для лікування серцево-судинних захворювань (понад 10 млн).

85% рецептів уже погашені - Національна служба здоров'я України оплатила аптекам вартість відпущених ліків. Загальна сума відшкодування становила понад 874 млн гривень. Про це повідомила на пресбрифінгу начальниця відділу "Пресслужба" Управління комунікацій НСЗУ Лілія Гудзь, передає "Еспресо.Захід".   

У програму реімбурсації, яка є частиною Програми медичних гарантій, входить 200 ліків для лікування серцево-судинних захворювань, 48 – діабету 2-го типу, 15 – бронхіальної астми і один - для лікування ревматичних хвороб. Їх пацієнт може отримати за рецептом в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Виняток - препарат для лікування ревматичних хвороб. Його виписують за повною вартістю – 620 гривень. 40% ліків з цього переліку - імпортного виробництва.

За станом на сьогодні програмою "Доступні ліки" користується 2 млн 490 тис. українців. За останню добу до неї приєдналося понад 2000 пацієнтів, а за останній тиждень – 12 000. Відпуск препаратів здійснюється у 9050 аптек, з яких 2000 – розташовуються у сільській місцевості. Перелік аптек, які беруть участь у програмі, постійно розширяється. Наприклад, торік їх налічувалося 7000, а на початку дії Програми, у 2017, коли її ще не адмініструвала НСЗУ і не діяв електронний рецепт, - 3000. Щомісяця кількість аптек-партнерів НСЗУ збільшується у середньому на 100. Перебуваючи у відпустці, відрядженні чи на самоізоляції за містом, у будь-якому куточку України пацієнт може завітати до найближчої аптеки і отримати свої ліки.

Наступного року Програму планують розширити. НСЗУ пропонує включити у неї ліки для первинної і вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема для пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт. Щороку понад 40 тисяч українців потрапляють до лікарень з інфарктом міокарда і понад 120 тисяч – з інсультом. До переліку хочуть внести також препарати для лікування розладів психіки та поведінки (шизофренії, депресії, епілепсії тощо).

З липня наступного року Програма включатиме ліки для лікування цукрового діабету 1-ого типу і нецукрового діабету. В Україні кількість пацієнтів, які потребують інсулінотерапіїї щороку зростає і за станом на сьогодні становить близько 200 тисяч осіб.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал