На Львівщині вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Саме 14 грудня офіційно завершилось будівництво саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції.

Про це повідомляє прес-служба ЛОДА, передає "Еспресо.Захід".

Покласти квіти до пам’ятника Героям та жертвам Чорнобиля прийшли десятки львів’ян. У пам'ять тих, хто пожертвував своїм життям, рятуючи світ від атомного лиха, священики також відслужили панахиду. До вшанування також долучилася й влада області.

"Аварія на Чорнобильській станції – катастрофа світового масштабу. Ліквідатори – люди, котрі першими кинулися на захист української землі та  усього людства від смертельної радіації. Сьогодні ми віддаємо велику шану живим, згадуємо тих, хто не зміг пережити цю трагедію, намагаємося допомагати сім’ям, які втратили своїх рідних у цій нерівній боротьбі. Світла та вічна пам’ять загиблим у Чорнобильській катастрофі", - зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

У ЛОДА кажуть, на сьогодні у Львівській області проживають 7 795 осіб, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. З них статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС має 3 861 особа.

Згідно з Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" особи, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на позачергове забезпечення жилою площею за рахунок коштів держбюджету.

Окрім того, у Львівській області діє програма для безоплатного забезпечення ліками та зубопротезування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на реалізацію якої у обласному бюджеті на 2020 рік передбачено 3,6 млн грн.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.