В Україні трирічній дитині вперше пересадили нирку від мертвого донора

В Україні дитині вперше пересадили нирку від мертвого донора.

Вчора, 10 грудня, трирічній дівчинці з гострою нирковою недостатністю пересадили донорську нирку 38-річного чоловіка зі смертю мозку. Про це написала журналістка і засновниця ГО IDonor Ірина Заславець, передає "Еспресо.Захід".

Влітку у малечі раптово розвинулася гостра ниркова недостатність. Перитоніальний діаліз був неефективним, показники були завищені в кілька разів. Час від часу маля змушені були підключати до гемодіалізу, але в такому віці це дуже погано. Шанси такої дитинки на нормальне життя були мізерними.

"Напередодні до Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної доправили 38-річного чоловіка. Важка черепно-мозкова травма. Після марних спроб врятувати пацієнта консиліум лікарів діагностував смерть мозку. Трансплант-координатор Марія Кисіль-Загорянська пішла на розмову з рідними. Після паузи на роздуми дружина і вагітна сестра пацієнта дали згоду. Так він, помираючи, став рятівником чотирьох людей. Три з них - пацієнти Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова", - розповіла Ірина Заславець.

Фото: Facebook/Ірина Заславець

3-річна дівчинка і 50-річний житель Київської області отримали по нирці, печінку пересадили 59-річному чоловікові.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал