Випускників шкіл можуть звільнити від ДПА

Через пандемію Міносвіти і науки розглядає варіант скасування державної підсумкової атестації у формі ЗНО для випускників, які 2021 року завершують навчання у школах.

Про це повідомив в. о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко в коментарі Освіта.ua, передає "Еспресо.Захід".

За його словами, в УЦОЯО було розроблено декілька моделей проведення ЗНО у 2021 році. Відповідно до деяких з них, у МОН пропонували звільнення від обов'язкової ДПА у формі ЗНО здобувачів повної загальної середньої освіти. Наразі в Центрі визначили пріоритетною модель, за якої державна підсумкова атестація для осіб, які у 2021 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти, відбуватиметься за вибором випускника – або в закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема з використанням дистанційних технологій), або у формі ЗНО. Утім такий вибір зможуть робити лише ті випускники, які не планують вступати до вишів. Для абітурієнтів ЗНО проведуть за графіком.

Дати проведення ЗНО у 2021 році:

Читайте також: УЦОЯО оприлюднив дати і предмети ЗНО-2021

"У разі вибору зазначеної моделі зменшиться кількість учасників ЗНО з кожного предмета, а отже, й загальна кількість тестувань. Така ситуація пов’язана з тим, що значна частина учасників тестування з числа учнів закладів вищої освіти і більшість із числа учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти реєструється для участі в ЗНО виключно з метою проходження ДПА", – зазначив Валерій Бойко.

Утім, за українським законодавством, проходження ДПА за рівень повної загальної середньої освіти з державної мови, математики й інших предметів має обов’язково здійснюватися у формі ЗНО.

"У разі обрання такої моделі проведення ЗНО-2021 Верховна Рада має прийняти відповідні законодавчі зміни, які унормують можливість проведення 2021 року ДПА за рівень повної загальної середньої освіти не лише у формі ЗНО", – наголосив Валерій Бойко.

Парламент повернеться до цього питання не раніше березня, тому що тільки тоді буде зрозуміло приблизну епідемічну ситуацію.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал