Сьогодні — Міжнародний день волонтерів

Міжнародний день волонтерів у світі відзначають 5 грудня.

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є офіційна назва цього Дня), проголошений рішенням 40-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства, передає "Еспресо.Захід".

Читайте також: Замість корпоративу – ліки та медтехніка

Волонтер у перекладі з англійської означає "добровільний помічник". Це люди, які цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня допомога, – в дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах, будинках для людей похилого віку тощо. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям поратися по господарству.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, 1920 року, у Франції, під Страсбургом, стартував перший волонтерський проєкт за участю німецької і французької молоді, в рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найзапекліших боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія  – і рух поширився світом.

Читайте також: Купи свічку – подаруй тепло!

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але чи не найбільше українське волонтерство завило про себе 2014 року – саме Революція Гідності, а потім і війна на Сході дали поштовх розвитку волонтерства в нашій країні, яке з поодиноких випадків виросло в потужний громадянський рух. Саме волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали по світу гроші й везли на передову все необхідне, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили ліки, плели маскувальні сітки і готували борщові набори.

Читайте також: Як стати помічником Святого Миколая

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал