На Прикарпатті стартує виробництво кави з топінамбура

На Івано-Франківщині вирощують топінамбур на 50 га.

На 10 з них ТОВ "Топінамбур" цього сезону спеціально висадив для виробництва кави з органічного топінамбура. Про це agroportal.ua розповів засновник підприємства Богдан Кобринський, передає "Еспресо.Захід".

"З 10 га ми плануємо збирати топінамбур протягом зими-весни, щоб визначити, в який період він має найкращі смакові якості для виробництва кави. Думаю, ця робота триватиме до травня включно. Загалом розраховуємо, що зберемо 15 т/га", – розповів Богдан Кобринський.

Доки триває дослідження топінамбура, підприємці паралельно ведуть роботу над фасуванням та упаковкою.

"Переробляти топінамбур, тобто сушити в інфрачервоній сушарці та перемелювати в порошок, ми повністю будемо на обладнанні НВП "Індуктор". Для цього маємо все необхідне. Також зараз розробляємо технологію, яка дозволила б робити з топінамбура розчинну каву", – зазначив Богдан Кобринський.

Для людей, які віддають перевагу здоровому харчуванню, кава з топінамбура – зовсім не новина, адже це натуральний зерновий напій. Щоправда, досі в Україну його імпортували. Тепер є можливість робити український продукт, нічим не гірший від іноземного.

"Головна особливість кавового напою з топінамбура – високий вміст інуліну, природного інсуліну, який допомагає стабілізувати рівень цукру в крові. Вживати таку каву діабетикам необхідно не тільки для смаку, а й корисно для здоров'я. Також напій має низьку калорійність і відмінне співвідношення жирів і вуглеводів, тобто підходить для тих, хто хоче скинути вагу", – стверджує Богдан Кобринський.

Готують каву з топінамбура так: подрібнений порошок заливають холодною водою і варять на повільному вогні так само, як каву. Для отримання кави середньої міцності необхідна одна столова ложка порошку на 120-150 мл води.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал