УІНП очікує від Польщі якнайшвидшого відновлення пам'ятника воїнам УПА на горі Монастир

Окрім того, в Українському інституті нацпам’яті нагадали про прихильність ідеї легалізації проблемних пам’ятників в обох країнах за принципом "всі на всі" та вважають за доречне внесення монумента на горі Монастир до реєстру військових поховань Польщі.

Про це йдеться в заяві за результатами міжінституційних переговорів Українського інституту національної пам’яті та Інституту національної пам’яті Республіки Польща, передає "Еспресо.Захід".

У рамках офіційного візиту до Польщі 3 грудня відбулася зустріч української делегації УІНП на чолі з Антоном Дробовичем з головою Інституту національної пам’яті Республіки Польща (Instytut Pamięci Narodowej IPN) доктором Ярославом Шареком і представниками IPN. Це була перша офіційна зустріч голів інститутів національної пам’яті України та Польщі, як і офіційних делегацій обох установ, за три роки.

Сторони обговорили доцільність проведення в січні-лютому 2021 року українсько-польських експертних консультацій щодо врегулювання проблемних питань у сфері увічнення пам’яті жертв воєн і політичних репресій. Зокрема, в робочому порядку опрацювали заявки на проведення пошукових та ексгумаційних робіт на території України, але остаточне рішення щодо цього питання ухвалять після виконання домовленостей щодо української військової могили на Монастирі.

Читайте також: У Польщі висувають нові вимоги відновлення меморіалу на горі Монастир

Зокрема, В УІНП зазначили, що очікують відновлення пам'ятника на могилі вояків УПА, похованих на горі Монастир, у його первинному вигляді, відповідно до домовленостей президентів обох країн. І додали: УІНП виступає проти того, щоб без нагальної потреби турбувати спокій померлих новими розкопками під вже встановленими надгробними плитами.

"Сподіваємося, що пам'ятник на горі Монастир буде відновлений в найкоротші терміни, що дозволить IPN отримати затребувані дозволи на пошукові та ексгумаційні роботи, що передбачає дві окремі процедури", – наголосили в УІНП, додавши, що "поставити остаточну крапку у вересневій розмові двох президентів може також включення пам'ятника на горі Монастир до реєстру військових поховань Республіки Польща. Українська сторона також повторно нагадала про прихильність до ідеї легалізації проблемних пам’ятників "всі на всі".

Окрім того, під час зустрічі було досягнуто домовленості про видання попередніх матеріалів Польсько-українського форуму істориків. А ще, за дорученням Президента України, голова УІНП Антон Дробович запитав у голови IPN Ярослава Шарека офіційну позицію IPN щодо встановлення Меморіалу примирення на українсько-польському кордоні. Пан Шарек зазначив, що IPN підтримує всілякі ініціативи, що здружують український та польський народи.

Нагадаємо, офіційний візит делегації Українського інституту національної пам’яті до Польщі триває з 2 до 4 грудня 2020 року. У перший день візиту, 2 грудня, в приміщенні Посольства України відбулася зустріч представників УІНП з українською громадою у Польщі. Проблеми та ініціативи, озвучені під час цієї зустрічі, сьогодні також стали темою розмови між представниками інститутів національної пам’яті.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.