Єврокомісія підготувала план співпраці зі США за президентства Байдена

Єврокомісія та головний дипломат ЄС Жозеп Боррель запропонували новий "трансатлантичний порядок денний".

Про це йдеться в офіційному пресрелізі Єврокомісії, передає "Європейська правда".

 

"Перемога обраного президента Джо Байдена і віцепрезидентки Камали Гарріс, поєднані з більш рішучим і спроможними діями ЄС та новими геополітичними й економічними реаліями створюють рідкісну можливість оформити новий трансатлантичний порядок денний для глобальної співпраці, що ґрунтується на наших спільних цінностях, інтересах і глобальних впливах", – зазначено в повідомленні.

Перший пріоритетний напрям співпраці – подолання епідемії коронавірусу та її наслідків.

Євросоюз, зокрема, сподівається, що США візьмуть на себе світове лідерство для координації спільної протидії епідемії в таких питаннях, як розповсюдження вакцини, тестів і ліків, напрацювання спільних механізмів реагування, реформування і посилення Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

Другий напрям – боротьба зі зміною клімату й захист довкілля шляхом створення спільного "зеленого" порядку денного: щодо досягнення "нульових" викидів до 2050 року, заходів для запобігання переміщенню виробництва в країни з гіршими екологічними стандартами, розвиток "зелених технологій", протидія вирубці лісів і забрудненню океанів.

Третій напрям – співпраця у сфері технологій, торгівлі та стандартів. Зокрема, ЄС сподівається через переговори вирішити наявні проблемні питання у двосторонній торгівлі зі США, реформувати Світову організацію торгівлі та створити нову Раду ЄС та США з торгівлі й технологій. Також Євросоюз пропонує розпочати діалог зі США щодо відповідальності великих онлайн-платфом, чесного оподаткування та боротьби з викривленнями на ринку й розробити спільний підхід до захисту критично важливих технологій.

Четвертий напрям – підтримка безпеки, захисту прав людини і демократії у світі.

Як перший крок, ЄС обіцяє активну участь у Саміті за демократію, який запропонував Джо Байден, і в напрацюванні спільної протидії таким викликам як посилення авторитарних режимів, порушення прав людини і корупція.

Далі запропонований документ має розглянути Європейська рада.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал