У Львові відбувалися порушення "на межі фолу" із застосуванням адмінресурсу, – ОПОРА

Йдеться про мобілізаційні технології у "день тиші" та безпосередньо виборів, а також залучення до їх організації комунальних підприємств, підпорядкованих Андрію Садовому.

Про це сьогодні, 23 листопада, на пресконференції у Львівському пресклубі повідомив координатор спостереження ГМ "ОПОРА" у Львівській області Тарас Радь, інформує "Еспресо.Захід".

"Щодо мобілізаційних технологій, то найактивніше їх застосовували в день виборів. Причому з боку штабу Андрія Садового була чітка спроба прив’язати поняття явки до кампанії чинного мера. З точки зору законодавства такі речі не врегульовано, але всі розуміють, що це різновид політтехнологій із залучення виборців на дільницю. Її застосовували усі кандидати, але слід відзначити, що в команді Садового вона була "на грані фолу", – зазначив експерт.

Також він вказав на застосування з боку чинного мера на цих виборах адмінресурсу.

"Йдеться про флешмоб "Качни дільницю", який є різновидом мобілізаційної технології. Зрозуміло, що це не випадковий захід, який запустили з метою залучення молодого електорату. До того ж, у ньому є чіткі ознаки адмінресурсу. Адже організатором цієї кампанії, яку запустили за декілька днів до виборів, було комунальне підприємство ЛМР "Молодвіж". Тобто в умовах участі у виборах діючого міського голови це можна оцінювати як ознаку використання адміністративного ресурсу", – наголосив Тарас Радь.

Окрім цього, він зазначив, що в день голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували низку порушень: спроби голосувати без паспорта, за межами кабінки, фотографування бюлетенів, видача бюлетенів одним членом комісії. Однак ці випадки не мали масштабного та системного характеру.

Після дня голосування 25 жовтня, спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди, сітілайти, куби, плакати кандидатів, які вийшли у другий тур.

"Не всі плакати мали вихідні дані й часто були розміщені з порушенням правил благоустрою. Агітатори Андрія Садового також розповсюджували партійну газету, календарі, буклети, дитячі розмальовки, колядники. А Олега Синютки – газети та журнал "Визвольна боротьба" зі світлиною кандидата", – повідомив спостерігач.

За інформацією ОПОРИ, у так званий "день тиші" й у день повторного голосування спостерігачі фіксували плакати, білборди з текстом "Львову потрібен новий мер! 22 листопада твій день. Прийди і проголосуй!". Кольорова гама, шрифт тексту та блакитна "пташка", яку потрібно поставити у бюлетені, айдентика і стилістика аналогічні з агітаційними матеріалами Олега Синютки. Також у Львові були білборди та сітілайти з надписом "Львове, цієї неділі покажи свою явку". Рамки в соцмережах із таким гаслом згодом почали використовувати люди, близькі до Андрія Садового.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.