"Європейська Солідарність" майже зрівнялась у рейтингу зі "Слугою народу", – соціологи

Розрив між двома партіями на виборах в обласні ради становить менш ніж 1%.

Про це свідчать результати моніторингу місцевих виборів, проведеного соціологічною групою "Рейтинг", інформує "Еспресо.Захід".

"Згідно агрегованого рейтингу партій на місцевих виборах умовний 5% бар’єр подолали "Слуга народу" (14,5%), "Європейська солідарність" (13,7%), ОПЗЖ (12,5%), "За майбутнє" (8,6%) та ВО "Батьківщина" (8,5%)", – йдеться у повідомленні.

"Європейська солідарність" зайняла вищі сходинки рейтингу на заході та півночі України, а також у Києві. Зокрема йдеться про Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську, Житомирську, Київську, Рівненську, Чернівецьку області та Київ.

Також цікавим є порівняння активності виборців в Україні.

"Аналіз результатів місцевих виборів продемонстрував, що активність виборців у західних регіонах була вищою, аніж у південно-східних. Наприклад, якщо у Тернопільській та Львівській областях активність виборців 25 жовтня становила близько 44%, то у південно-східних прийшли на вибори лише близько третини. В результаті питома вага західних областей у загальному масиві виборців зросла з 27 до 31%", – відзначають соціологи.

Ще одним трендом цих виборів є участь потужних регіональних проєктів.

Зокрема, місцеві партії стали переможцями у Вінницькій ("Українська стратегія Гройсмана"), Закарпатській ("Рідне Закарпаття"), Полтавській ("Довіра"), Харківській ("Блок Кернеса – Успішний Харків!"), Хмельницькій ("Команда Симчишина"), Черкаській (ВО "Черкащани") та Чернігівській ("Рідний дім") областях. Також на лідерських позиціях – у Херсонській ("Нам тут жити!"), Хмельницькій ("За конкретні справи") та Чернівецькій ("Єдина Альтернатива") областях.

Відзначимо, що в дослідженні до уваги брався агрегований рейтинг партій на місцевих виборах – сума результатів партій на виборах в обласні ради, у Києві – в міську раду, в Донецькій та Луганській областях – в районні ради.

Джерелом для дослідження стали дані територіальних виборчих комісій та моніторингові опитувань Соціологічної групи "Рейтинг" (вересень-жовтень 2020).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.