Московська церква в Золочеві: дві справи в суді, а службовців міста поліція почала викликати на допит

Представники УПЦ МП намагаються звинуватити міську владу у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі у місті.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

"Почався тиск на працівників міської ради, депутатів міста і тих, хто за те, щоб у громаді було все чесно. Поліція порушила кримінальне провадження на чиєсь звернення. Сьогодні мені телефонували, хочуть повістку вручити, раніше моїх колег кликали на допит у справі розпалювання міжрелігійної ворожнечі", – так прокоментував ситуацію з церквою УПЦ у Золочеві міський голова Ігор Гриньків.

Нагадаємо, справа тягнеться ще від липня цього року. Тоді жінка із Почаєва придбала частину житлового будинку та земельну ділянку на вулиці Труша, 9, у Золочеві. Потім на ділянку завезли фургончик, де почали збиратися невідомі люди та правити богослужіння. Міська влада тоді заявила про містобудівні порушення і нині бореться за справедливість.

Відтак, кілька місяців тому Золочівська міська рада звернулася до суду. Один позов відправили до Золочівського районного суду, який відкрив провадження у справі. Втім, під час судового засідання судді прийняли рішення передати справу до Львівського окружного адмінсуду, а у Львові вирішили, що питання підконтрольне тернопільському суду, оскільки відповідачка родом із Тернопільщини. Звідти наразі відомостей немає.

Ще одна справа нині є у Львівському окружному адмінсуді. Йдеться про скасування паспорта на початок будівельних робіт. Судове засідання вже призначили, втім, через хворобу судді його відклали. Нової дати теж ще немає.

А ось власники у відповідь подають свої заяви до поліції.

"Наразі йдеться про розпалювання міжрелігійної ворожнечі, – розповів у коментарі "Еспресо.Захід" міський голова Ігор Гриньків. – Єдине, не розумію, з якого боку тут міська рада Золочева. Всупереч волі громади зайшли люди, котрі під виглядом будинку мають намір збудувати храм і ще й пробують нас у цьому звинуватити. Мали би звертатися до Золочівської міської ради, отримати офіційний документ, замовити детальний план. Потім мали би відбутися громадські слухання і нарешті голосування міських депутатів. Все це зробили навиворіт і ще й пробують звинуватити міську раду в тому, ніби ми щось тут розпалюємо. Насправді ми чітко дотримуємося закону".

За словами Ігоря Гриньківа, представники церкви тиснуть на владу міста, але спілкуватися не хочуть. Із власницею будинку влада міста досі не бачилася, її інтереси представляє священник, що представився чоловіком власниці. Втім, на співпрацю із громадою чоловік не йде.

"Розумію, що вони тиснуть на нас, бо найкращий захист – це напад, – додає Ігор Гриньків. – Але це не мудро, тому що у Золочеві немає зареєстрованої громади УПЦ МП, у Золочеві ніхто не виділяв земельну ділянку під будівництво храму УПЦ МП. Якщо є ті, хто хоче створити релігійну громаду, то нехай у встановленому законом порядку її створюють. Нехай звертаються до державних адміністрацій, беруть відповідні документи, звертаються до депутатів міської ради. Навіть маючи земельну ділянку, потрібно міняти цільове призначення. Все має бути відповідно до закону. Хто б це не був, яка б це не була громада, якщо вона хоче будувати храм, то вона має відповідно до містобудівного законодавства виконати всі процедури. Громаду відверто дурять".

Наразі повістки у Золочеві отримали журналісти, заступник голови адміністрації і міський голова. Втім, громада не здається і має намір і далі обстоювати свої права у судах.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал