Парламент відхилив законопроєкт про відтермінування запровадження касових апаратів для ФОПів

"За" ухвалення цього законопроєкту за основу проголосували тільки 17 народних депутатів.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України, передає "Еспресо.Захід".

У Верховній Раді сьогодні мали розглянути в повторному першому читанні проєкт Закону України про внесення змін Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг та лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – платниками єдиного податку №4313-д.

Проте за його ухвалення за основу проголосували тільки 17 народних депутатів, натомість 228 висловилися проти.

Читайте також: "Малий та середній бізнес закатують в асфальт свідомо: бо саме вони підтримували Майдан", – Софія Федина

Як повідомляє "Укрінформ", спершу голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запропонував зняти законопроєкт із розгляду та створити робочу групу для напрацювання нової версії документа.

"Ми провели додаткові консультації щодо цього неоднозначного питання, яке, з одного боку, породжує страхи у підприємців, а з іншого – на жаль, ухвалення якогось невиваженого рішення призведе до порушення прав 40 мільйонів наших громадян, які також вимагають введення чеків. З огляду на це, ми повинні знайти компроміс: зняти це питання сьогодні, створити робочу групу і розробити компромісний законопроєкт, який би влаштовував усіх", – пояснив Гетманцев.

Водночас голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив, що парламент не може зняти законопроєкт, оскільки ввійшов у його розгляд. Відтак запропонував не підтримувати цей документ під час голосування і внести новий, підготовлений у робочій групі, щоб "з нового року запрацювала нова система".

Зрештою заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк скликала коротку нараду з головами депутатських фракцій і груп біля президії парламенту. Відтак було вирішено поставити законопроєкт 4313-д на голосування, в підсумку якого його й відхилили.

Законопроєкт про відтермінування введення касових апаратів для "спрощенців", який народні епутати називали компромісним, парламент відправив на повторне перше читання 4 листопада. Мета законопроєкту – перенесення норм щодо обов’язкового застосування РРО та/або програмного РРО суб’єктами господарювання під час здійснення розрахункових операцій, а також спеціальний порядок розгляду скарг покупців "кешбеку" до 01.01.2020 року. Запровадження програмного РРО є кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності.

16 листопада Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу та в цілому проєкт закону "Про внесення змін до розділу ХХ "Прикінцеві та перехідні положення "Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг" №4313.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал