"Імпульс" до Василя Барвінського та Антіна Рудницького

У Львівській філармонії мовою музики згадуватимуть дві ключові для музичної історії Львова особистості.

Завтра проект "Імпульс" Академічного симфонічного оркестру "INSO-Львів" у Львівській національній філармонії ім. М. Скорика, попри все, таки буде продовжено. Проект (що досліджує і показує через музику вплив на українську культуру постаті Андрея Шептицького), познайомивши сучасників з композитором Андрієм Гнатишиним, завтра представить дві ключові для музичної історії Львова особистості – Василя Барвінського та Антіна Рудницького.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Як наголосила у розмові голова правління оркестру "INSO-Львів", заступниця генерального директора Львівської національної філармонії Іоланта Пришляк, Андрей Шептицький – це та особистість, в яку чим більше заглиблюєшся, тим  більше хочеш її пізнавати. А все почалося для Іоланти Пришляк – ініціаторки проекту  "Імпульс" – з книжки-дослідження Мирослава Мариновича про Андрея Шептицького і про те, як його принципи можуть працювати у найближчому майбутньому України і світу.

"Я була вражена, – каже  Іоланта Пришляк, – як чоловік, який пережив вісім змін влад, зумів втримати власну ідентичність та власні переконання. Тоді я гостро відчула, що проблема не в комусь, а в нас самих. І захотіла розповісти про тих музикантів та композиторів, яким  Шептицький допомагав. Бо коли імена художників, які багато чим завдячували Митрополитові, більш-менш відомі, то імена музикантів та композиторів – хіба дуже вузькому професійному колу. А це були не тільки талановиті творці, а й дивовижні люди. Приміром, твори галицького композитора Бориса Кудрика, своїм сучасникам добре знаного, зберіг і привіз з Мордовії шанований Шептицьким Василь Барвінський, з яким Кудрик сидів в одному бараку. А от свої твори Барвінський зберегти не зміг – на вимогу тодішньої тоталітарної влади рукописи цих творів показово спалили у дворику філармонії. Антін Рудницький уник страшної долі своїх колег тільки тому, що скористався попереднім запрошенням Митрополита Андрея поїхати до США з благочинними концертами. Відтак ми покажемо два погляди на українську музику  по різні боки залізної завіси – погляди двох неповторних, яскравих творчих особистостей, які жили й творили у XX столітті".  

Презентуватиме імена композиторів Академічний симфонічний оркестр "INSO-Львів" під батутою головного диригента Ярослава Шемета. Партію фортепіано виконає відома українська піаністка молодшої генерації Катерина Тітова, яка від 2001 року мешкає у Німеччині.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал