"Я вважаю "Епіцентр" злочинцями, що домовились з владою", – Ростислав Пшемінський

Голова Асоціації підприємців Львівщини переконує, що влада не просто обстоює інтереси олігархів, а здійснює геополітичну атаку на економіку

"Увага! Вводимо 72-годинну п'ятницю. Продукти у нас є, вироби медичного призначення, ліки – є, корм для тварин – є. Завозимо пальне". Таку рекламну акцію запустила мережа гіпермаркетів "Епіцентр К", даючи зрозуміти, що їх "карантин вихідного дня" не стосується, передає "Еспресо.Захід".

Офіційної відповіді від мережі "Епіцентр", чи дотримуватимуться вони рішення уряду, "Еспресо.Захід" отримати не вдалося. Тим часом у супермаркеті, що в Сокільниках поблизу Львова, повідомили, що поки не знають, чи працюватимуть на вихідних. Можливо, видаватимуть лише інтернет-замовлення. Рішення щодо роботи в суботу та неділю на період "карантину вихідного дня" мають прийняти сьогодні, а працівників мають повідомити до кінця дня.

"Я вважаю "Епіцентр" злочинцями, які домовились з владою, –  заявив "Еспресо.Захід"голова Асоціації підприємців Львівщини Ростислав Пшемінський. – Навесні, коли оголосили карантин, супермаркети "Епіцентр" почали працювати буквально через день – за спеціальним листом прем'єр-міністра Шмигаля. Так, вони начебто перераховували 1% виручки на придбання медичного обладнання та засобів захисту. Але їхня виручка у той час зросла в чотири рази! Бо всі торгові точки були закриті і люди просто не мали іншого вибору, як їхати в ці супермаркети".

За словами Ростислава Пшемінського, чинна влада своїми діями вкотре доводить, що працює лише на догоду великим олігархічним групам, які в тому числі контролюють і ритейл. Зрозуміло, що для них знищення дрібного бізнесу – це додаткова вигода. "Але є ще один аспект, чому влада робить усе, аби зруйнувати малий бізнес, – це геополітична атака на економіку. Як відомо, дрібний бізнес сплачує податки до місцевих бюджетів. У деяких містах та ОТГ надходження від малого бізнесу становлять до 50% місцевого бюджету. І саме місцеве самоврядування найбільше втратить від знищення малого бізнесу, – каже підприємець. – Маю підозру, що влада виконує чийсь добре продуманий план атаки на економіку, культуру, мову. Не забувайте, що у нас ще військовий конфлікт з Росією".

При цьому в Асоціації підприємців Львівщини, вважають ідею з карантином вихідного дня абсурдною, оскільки закриваючи підприємства сфери послуг та торгово-розважальні центри лише на вихідні аж ніяк не можна перервати ланцюжок захворюваності. "Ми вважаємо, що значно більший ефект мало би запровадження двотижневого локдауну кожні два місяці. Але тоді на два тижні закриваємо абсолютно усе, без винятків. Працюють лише продуктові крамниці, аптеки і заправки. І має бути відповідний контроль. Лише тоді можна говорити про переривання ланцюжка", – каже Ростислав Пшемінський.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.