З "ковідного" фонду на дороги витратили мало не в п'ятсот разів більше грошей, аніж на апарати ШВЛ

МОЗ використало лише третину коштів, передбачених для нього.

Станом на 6 листопада з Фонду боротьби з COVID-19 уже витратили 38,9 млрд грн. При цьому левова частка цих грошей пішла не на підготовку лікарень чи забезпечення медиків засобами захисту, а на будівництво доріг. Згідно зі звітом, який оприлюднило на своєму офіційному сайті Міністерство фінансів, проєкт "Велике будівництво" належить до "заходів на запобігання COVID-19". На сьогодні в асфальт закатали вже 20,2 мільярда гривень, передає "Еспресо.Захід".

На решту "антикоронавірусних" заходів пішло 18,7 мільярда гривень. Сюди входять і кошти на підготовку лікарень, доплати медикам і поліцейським, доплати Фонду соціального страхування. Скажімо, на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень витрачено лише 42 мільйони гривень, тобто в 476 разів менше, ніж на дороги. Але й це ще не все. Загалом на ШВЛ передбачено 100 мільйонів гривень, але більшу частину коштів досі не використали. Тобто поки пів країни терміново збирало кошти на ці апарати, уряд не поспішав витрачати навіть ті, що передбачені в бюджеті. Одна з найбільш неосвоєних статей фонду – обладнання для приймальних відділень опорних лікарень. Із 4,7 мільярда гривень, передбачених на це обладнання, витратили лише 183 мільйони, тобто тільки 3,9%. Зате на 100% витратили кошти на будівництво та ремонт цих приймальних відділень – загалом майже 1,7 мільярда гривень. Утім це означає, коштів на ремонт інших лікарень, яких через збільшення кількості хворих, визначають як "ковідні", більше немає.

Зате на 100% витратили кошти, передбачені на відшкодування за пробне ЗНО. Загалом на це пішло 52 мільйони. Це означає, що вступникам уже повернули кошти, які ті заплатили за пробне ЗНО, що не відбулося. Питання лише: а куди поділися кошти, які ці вступники заплатили?

Навесні, коли лише затвердили бюджет Фонду боротьби з COVID-19, митці били на сполох, бо на підтримку культури виділили тільки мільярд гривень. Але на сьогодні витратили "аж" 3,8% коштів, передбачених на державну підтримку культури, туризму і креативних індустрій. Тобто з передбаченого мільярда освоїли всього 37,6 мільйона гривень.

З того, на що виділили кошти з Фонду боротьби з COVID-19 і як їх освоюють, виглядає, що Мінінфраструктури та Мінрегіонбуд для чинної влади значно важливіші, ніж МОЗ у період пандемії. Або міністр охорони здоров'я не справляється зі своїми обов'язками. Адже з 14,34 мільярда гривень Фонду, розпорядником яких є МОЗ, станом на 6 листопада використали лише 4,7 млрд, тобто 33%. І це при тому, що лікарні постійно скаржаться на брак засобів захисту, обладнання й медикаментів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.