"За найгірших варіантів доведеться залучати студентів-медиків ", – Орест Чемерис

До переліку "ковідних" закладів долучили Новороздільську міську лікарню.

Станом на 10 листопада у Львівській області на стаціонарному лікуванні перебуває 1143 хворих на COVID-19.  З них 145 осіб – у  реанімаційних відділеннях, а 39 – на апаратах штучної вентиляції легень.

Про це повідомив директор департаменту охорони здоров'я Орест Чемерис під час брифінгу, передає "Еспресо.Захід".

"На сьогодні заповненість лікарень становить 62,5%. За останню добу госпіталізували 195 особи. На жаль, динаміка стабільна: 180-200 людей госпіталізують щоденно. Згідно з даними Центру екстреної медичної допомоги,  щодня вони отримують від пацієнтів з підозрою на COVID-19 близько 100 викликів", – каже Орест Чемерис.

За словами очільника департаменту охорони здоров'я ЛОДА, на сьогодні найзавантаженішою є Львівська міська клінічна лікарня швидкої допомоги. Там зараз перебуває  178 пацієнтів. Найбільше хворих на COVID-19  у Винниківському госпіталі – 205 осіб. У Центрі легеневого здоров'я перебуває 189 пацієнтів, в обласній інфекційній лікарні  - 175, та ще  122 - у 8-й міській лікарні. Серед районів найбільше пацієнтів  у Новояворівській міській (124 особи) та Стрийській районній (130 осіб) лікарнях. Уже почала приймати хворих на COVID-19  Жидачівська лікарня. До переліку "ковідних" медичних закладів включили Новороздільську міську лікарню. Планують, що вона зможе приймати до 100 пацієнтів з COVID-19. Але поки що заклад лише готують до прийому хворих на коронавірусну хворобу.

На етапі підготовки також лікарня на Бой-Желенського у Львові. Там доводиться заміняти кисневу мережу і робити санітарний ремонт. За прогнозами Ореста Чемериса, заклад зможе приймати пацієнтів щонайменше за півтора місяця. Утім, з огляду на зростання кількості хворих, перепрофільовуватимуть і інші лікарні, насамперед ті, де найлегше провести кисневу мережу. Хоча очільник обласного департаменту охорони здоров'я не відкидає, що за найгіршого сценарію доведеться розгортати мобільні госпіталі і залучати до боротьби з COVID-19  медиків усіх спеціальностей.

 "Ми розуміємо, що за найгірших варіантів проблема з медиками може бути. Розглядається можливість залучення медичного персоналу різних спеціальностей, в тому числі лікарів-інтернів, а також студентів старших курсів. Маємо бути готовими до різного розвитку та мати визначений кадровий резерв, який при потребі  можна залучити",  –  заявив Орест Чемерис.

Нагадаємо, за вчорашню добу, 9 листопада, лабораторні центри провели 1619 ПЛР-тестів. Відтак 550 — позитивні. Серед них львів'ян — 195.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.