"Карантин" став словом року. Які ще слова популярні цьогоріч

Як пояснюють видавці авторитетного англомовного словника Collins, цього року це слово "втілює спільний досвід мільярдів людей".

Мовознавці встановили, що використання цього слова зросло із лише 4 тисяч разів минулого року до понад 250 тисяч цього, передає ВВС Ukrainian.

"Мова відбиває світ довкола нас, а у 2020 у світі панує пандемія, – каже укладач словника Гелен Ньюстед. – Карантин вплинув на те, як ми працюємо, вчимося, спілкуємося та купуємо".

Решта із першої десятки слів, які претендували на лідерство цього року, також пов'язані із пандемією. Це примусова неоплачувана відпустка (furlough), працівник важливої галузі (key worker), самоізоляція (self-isolate) та соціальне дистанціювання (social distancing). Звісно, як і сам коронавірус.

Згідно із словником Collins, карантин це "запровадження суворих обмежень на пересування, спілкування та доступ до громадських місць". Власне, це те, з чим ми живемо цього року.

Інші слова у короткому списку не пов'язані з коронавірусом.

Це абревіатура та словосполучення BLM, Black Lives Matter – "життя чорношкірих мають значення". Це словосполучення, за підрахунками Collins, стали використовувати на 581% частіше.

Іншим фаворитом списку був "мекзит" (Megxit), за аналогією із "брекзит". Цим словом назвали рішення подружжя Сассексів – принца Гаррі та його дружини Меган – відійти від виконання обов'язків членів королівської родини.

Своє слово сказали і соціальні мережі, від яких до короткого списку потрапив тіктокер (TikToker), – зрозуміло, користувач цієї соцмережі.

Із соцмереж до авторитетного словника потрапив і "mukbang" – цим словом, що походить із Південної Кореї, називають людину, яка ненажерливо їсть і знімає це на відео для показу в інтернеті в режимі реального часу чи в записі.

Інше впливове видання англомовного світу – Oxford English Dictionary – поки що не називало своє слово року.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал