Ідеали, що йдуть від "Серця Оксани"

У Львівській філармонії з успіхом минула прем’єра опери першої української жінки-композиторки.

Вчора у Львівській національній філармонії імені М. Скорика відбулася прем'єра опери "Серце Оксани". Мова про першу дитячу оперу першої української жінки-композиторки Стефанії Туркевич, що її вперше поставили в Україні. Ця опера є також  першою спробою в амплуа постановника масштабного твору  для режисера Олега Онещака. Проєкт (зініційований філармонією) реалізований у рамках міської програми "Львів 2020: Фокус на культуру", передає "Еспресо.Захід".

Як прокоментував нам генеральний директор Львівської філармонії, диригент Володимир Сивохіп, це вже не вперше Львівська філармонія ініціює такі масштабні проєкти. Зокрема, років п'ять тому тут втілили казку-феєрію Миколи Леонтовича "На русалчин Великдень". Ще раніше бралися за постановку "Кози-дерези" Миколи Лисенка.

"Я ще перебуваю під враженням, – сказав Володимир Сивохіп. – Щоразу реакція глядача на такі постановки – аргумент, що це справді потрібно. Тому оперу-казку "Серце Оксани" повторимо у своїй афіші ще не раз. Оскільки маємо у себе архів Стефанії Туркевич, то хочемо переглянути його ретельніше і вибрати ще щось не менш цікаве для повернення у свідомість сучасника. І знаєте, що ще справді важить? Що такими заходами ми нав'язуємо передовсім дітям (бо в опері задіяно чимало дітей) інакші – значно вартісніші – естетичні ідеали, аніж ті, що нав'язує їм телевізор і планшет. А це для того, яким наше суспільство буде завтра, дуже й дуже важливо".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал