У Львові громада проводить благоустрій озера Стосика, яке врятували від забудовників

Небайдужим мешканцям вже вдалося добитись прийняття петиції про створення парку, передачі озера на баланс райадміністрації та виділення коштів на впорядкування джерела, що живить водойму.

Зараз активісти підготували громадський проєкт, який перебуває на голосуванні, інформує "Еспресо.Захід".

Проєкт передбачає облагородження території навколо озера Стосика:

В подальшому планується очистка русла Голосківського потоку, який є притокою озера, влаштування і облагородження прилеглого парку, за створення якого проголосували депутати ЛМР на основі петиції. Вартість проєкту близько 3 млн грн.

Відзначимо, що за територію в околицях озера Стосика минулого літа розгорнулась запекла боротьба між забудовниками та громадою, яка категорично виступила проти руйнування цього природного дива. Міська влада, замість того, щоби стати на бік людей і збереження унікальних територій, цинічно "умила руки" та запропонувала домовлятись із девелоперами.

Лише ціною значних зусиль, чисельних пікетів та роз'яснювальної роботи, вдалося з мінімальним розривом не допустити голосування питання видання дозволу на забудову під час сесії ЛМР. А натомість – прийняття петиції про створення тут парку.

Фото: Михайло Лишак

Докладніше про перипетії цієї боротьби описано у нашому матеріалі "Парк замість багатоповерхівок".

Водночас з боротьбою за збереження рекреації, у липні цього року громаді вдалося виграли проєкт на облаштування джерела біля озера Стосика. Його вартість 0,5 млн грн. За ці кошти мають намір провести благоустрій і створити повноцінний громадський та відпочинковий простір. Роботи мають початися вже в листопаді цього року.

Нагадаємо, що це вже не перший проєкт, який активісти скеровували у ЛМР. У серпні громада подала його вже вдруге. Якщо попереднього разу він був відхилений ще на попередній стадії з надуманих причин, то цього – розголос і рішення про передачу озера на баланс райадміністрації мають сприяти тому, що вдасться і його виграти та реалізувати.

Та й на цьому громада не має намір зупинятися та вимагатиме реалізації петиції про створення зони рекреації на всій території навколо озера. Саме цієї петиції, яка була проголосована на сесії, де депутатам не вдалося "пропхати" рішення про дозвіл на забудову території. І, виглядає, що чиновники вже змирились з тим, що люди не дозволять продати і знищити унікальний клаптик природи та почали активніше рухатись у напрямку виготовлення усіх потрібних документів для створення парку чи зони рекреації.

Чи стане порятунок озера та перетворення його на справжню перлину міста, де будуть щасливими не лише качки і черепашки, але й громада та відпочиваючі, реальністю – зараз залежить від кожного з нас. І сьогодні для цього не треба оббивати пороги Ратуші, стояти з плакатами, чи дивитись у байдужі очі підлеглих Андрія Садового – достатньо лише проголосувати за проєкт за посиланням.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.