Виставка загиблих літаків: біля Львова відкрили незвичний музей

Літаки, що розбились у часи Другої світової війни, знайшли за останні два роки

Біля Львова відкрився незвичний музей – тут зібрано колекцію залишків літаків Другої світової війни, що розбились на території Західної України. Пошуки таких літаків є незвичним хобі групи Explorer, які за останні два роки пошуків зібрали цілу колекцію літальних засобів.

Музей відкрили в селі Хоросно цієї неділі на подвір'ї дослідника, засновника проєкту Explorer Lviv Андрія Риштуна.

"Всього в музеї виставлено 12 стендів, на них представлено 14 літаків, які ми знайшли. Є німецькі, є польські, є російські", - розповів Андрій Риштун в коментарі "Еспресо.Захід".  

Всі літаки є представниками часів Другої світової війни, хоча дослідникам траплялись і пізніші знахідки, зокрема радянські літаки 60-70-х років.

Андрій наголошує, що в експозиції представлені рештки літаків, а не самі літаки. "Літаків тут нема. Це не музей літаків, це залишки літаків, це музей нашої пригоди, нашого хобі, ми це все робимо для душі, бо нам це цікаво", - наголосив він.

Серед експонатів музею є двигуни, кисневий балон, елементи парашутної системи та інше.

Двигун BMW від літака Junkers-52, знайдений біля Долини Івано-Франківської області

Окрім того, тут з'явився і мистецький об'єкт – літак зібраний зі знайдених деталей. "У нас є один літак, зроблений з деталей дванадцяти різних літаків, які колись впали. Ми взяли, їх об'єднали і вийшов такий символ, як історія все об'єднує", - розповідає Андрій Риштун.

Пошуком літаків дослідники займаються вже два роки, за цей час вдалось знайти місця падінь чотирьох десятків літаків. "Вже є 38 літаків знайдених. Ми виставили найбільш яскраві, найбільш показові, з якими якась історія пов'язана і ми її можемо розказати", - зазначив дослідників і додає, якщо музей буде популярним серед відвідувачів, то весною його колекцію розширять.

Інформацію про падіння літаків в основному розповідають місцеві мешканці. Буває, що місця падінь розташовані біля популярних стежок у Карпатах. Так було з літаком Junkers 88, який знайшли біля вершини Яйко Ілемський у Горганах. 

Фото надав Андрій Риштун

Оскільки музей є хобі, то для відвідувачів він буде відкритим лише на вихідні, з 10:00 до 17:00. Вхід – вільний. Розташований він у селі Хоросно, біля Львова, точно координати на карті тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.