В Івано-Франківську відреставрували "будинок з химерами"

Завершено ремонтно-реставраційні роботи на пам’ятці архітектури по вулиці Шевченка, 44.

Про це повідомили на офіційному сайті міста, передає "Еспресо.Захід".

Ця будівля колишньої гімназії більш відома у місті як "будинок з химерами". За словами заступника начальника відділу охорони культурної спадщини управління архітектури, дизайну і містобудівної діяльності міськради Володимира Ідака, фасад був у доволі поганому стані, з частково, а місцями й повністю, знищеним архітектурним декором. Тому було відреставровано існуючі скульптурні елементи, зокрема, химери (сатири). Також відновлено втрачені деталі другого і третього поверху, карнизні, водозливні елементи даху. Повністю відновлено балкон другого поверху, загальна довжина балясин якого становить понад 20 м.

"У результаті довгого і кропіткого процесу проведення реставраційних робіт місто отримало чергову відреставровану пам’ятку архітектури на одній з центральних вулиць. Бюджету міста, згідно з проєктно-кошторисною документацією, реставрація цілого фасаду, включно з реставрацією вхідної брами, обійшлася в 1 840 020 грн. Сподіваюся, що фінансування аналогічних робіт буде продовжено на наступні роки. А також закликаємо мешканців долучатися до реставраційних процесів у місті", – прокоментував начальник управління архітектури Орест Кошик.

Реставраційні роботи тривали довше, ніж планувалося. Основна причина – брак кваліфікованих фахівців-реставраторів. Перша спроба реставрації була ще 2017 року. Однак через проблеми з підрядником і проєктно-кошторисною документацією (ПКД), яка не включала в себе багато важливих моментів, зокрема відновлення балконів, роботи призупиняли. Відтак ПКД доповнили новими даними, документація пройшла експертизу й було оголошено новий тендер.

Роботи щодо фасаду виконало ТОВ «Ексклюзивбуд ІФ». Долучилась і Фабрика меблів та дверей ХІТА – виконала ремонтно-реставраційні роботи на брамі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал