Сьогодні – день тиші: чого не варто робити сьогодні і куди скаржитись, якщо виявили порушення?

Сьогодні, 24 жовтня, в Україні так званий день тиші – день, коли, згідно з виборчим законодавством, заборонена будь-яка агітація.

За порушення цих правил можна заплатити штраф у кількасот гривень, передає "Еспресо.Захід".

У день тиші не можна:

"В останній день перед волевиявленням громадян під час виборів депутатів місцевих рад, заборонені будь-які агітаційні заходи, розміщення відповідних матеріалів у ЗМІ, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та іншої агітаційної продукції кандидатів у депутати", – повідомили у пресслужбі Нацполіції Львівщини.

Учора львівські комунальники і працівники рекламних агентств мали до опівночі прибрати всю виборчу рекламу.

За порушення виборчого законодавства, зокрема за проведення агітації у день тиші, передбачена навіть кримінальна та адміністративна відповідальність.

За агітацію сьогодні або в день виборів Кодекс України про адмінправопорушення передбачає штраф від 850 до 1360 грн для посадових осіб та від 510 до 850 грн – для громадян.

Водночас законодавство не регулює поширення агітації в день тиші у соцмережах, тобто це залишається на совісті громадян.

Правоохоронці закликать повідомляти про виявлені факти незаконної агітації на лінію 102.

Окрім того, про порушення можна повідомити координаторів громадянської мережі "Опора" за номером 098 765 86 22 або написавши на скриньку lviv@opora.org.ua.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал