У Львові розпочалися майстер-класи з друку чорно-білих фото

Участь у майстернях є безкоштовною, але за попередньою реєстрацією.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід"

У виставковій залі Центру міської історії відбулася перша із серії майстерень друку чорно-білих фото, яку провів фотограф Костянтин Смолянінов. Подія є частиною публічної програми виставки Віля Фургала "Проявлення". Її метою є залучити відвідувачів експозиції до практичної сторони роботи над знімками, показати фотографію як процес.

"Я знав Віля Фургала ще з середини 80-х. Ми з ним просто дружили. Навіть в голову не могло прийти, що через скільки років буде Віліна виставка і я друкуватиму його негативи. Тоді він не був ніяким визнаними митцем чи фотографом, але зараз його пам'ятають. Таким чином і ми сьогодні його згадуватимемо", – каже Костянтин.

Під час події Костянтин Смолянінов надрукував близько 20 знімків безпосередньо з негативів Віля Фургала. Він використовував різні види паперу та експериментував з освітленням, реагентами, щоб продемонструвати особливості проявлення кадрів.

"У масовій свідомості оця вся історія з чорно-білою фотографією завжди супроводжується якимись такими загадковими й незрозумілими словами, як щось таке недосяжне. Люди кажуть: "Я б цим зайнявся, але то дуже складно". Від старих фотографів можна почути: "Ой, я тим стільки займався. Не хочу до того повертатися, бо це така морока з тими реагентами". Та це насправді все просто, ніяких таких складнощів тут немає", – розповідає фотограф.

Костянтин каже, що коли друкує з цих негативів, то деколи має моторошні відчуття, що на нього дивиться незнайома людина, або коли на фото він когось впізнає, але в живих цієї людини вже нема: "Ось цей світловолосий хлопець в окулярах. Кілька років тому помер. Його батько був великим начальником, але він виступав проти системи, грав на гітарі й був хіпі. А цей чоловік був дуже харизматичним. Нещодавно бачив рекламу якогось російського серіалу, де він грає. Дуже здивувався", – Костянтин показує людей на фото.

Додамо, що кадри, які надрукували під час майстерні, увійдуть до виставки. Другий майстер-клас відбудеться вже наступного тижня. У зв’язку з карантином кількість відвідувачів обмежена і лише за попередньою реєстрацією. Всі деталі повідомлять на сторінці Центру міської історії.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.