У США помер легендарний лікар і меценат, який рятував українську культурну спадщину

Родина Юрія Сас-Подлуського емігрувала із Західної Галичини в Америку, де він став відомим лікарем, а під кінець життя прославився як меценат, викуповуючи безцінні національні реліквії для українського музею у Чикаго.

Про сумну подію для нашої діаспори у США та української культури загалом повідомив журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, інформує "Еспресо.Захід".

"У Чикаго помер Юрій Сас-Подлуський – лікар і меценат, який викупив на європейських аукціонах десятки безцінних речей, зокрема реліквії митрополита Андрея Шептицького, і передав на зберігання до Ukrainian National Museum (у Чикаго – ред.). Бачився з ним двічі. І кожен раз він передавав музеєві якісь фантастичні речі, які коштували тисячі і тисячі доларів, і дуже з того тішився. Я його запитав: чи не шкода йому витрачати свої кровні, може краще лишити щось родині? Він сказав, що вирішив не лишати ніяку спадщину синові-американцеві. Питаю: чому? Відповідь: він не любить Україну. І всі свої статки перевів у цінні дари для наступних поколінь", – написав Вахтанг Кіпіані.

У коментарі під дописом журналіста, представники Українського національного музею пояснили, що син пана Юрія, теж лікар, в усьому підтримував батька і сприяв тому, що речі з його колекції були передані в їхню установу.

Читайте також: "Він є сьогодні тут, з нами". У Львові відкрили унікальний музей Митрополита Шептицького

Також інформацію про сумну звістку розмістила на своїй фейсбук-сторінці кураторка Українського Національного музею в Чикаго Марія Клімчак.

"Відійшов у вічність великий Українець, меценат-музейник д-р Юрій Сас-Подлуський. Ми стали близькими друзями по духу понад 20 років тому, і 20 років кожен тиждень! – четверги позначені його візитами з подарунком музеєві, кавою для дівчат-працівників і солодкою усмішкою батька. У калейдоскопі чикагських подій його життя лікарська практика: надавав допомогу усім, лікував і викладав. Також тримаючи руку на пульсі історії: колекціонував, вивчав, записував, щоб усе передати музеєві, як частину збереженої ним історії та культури України. Про таких як він, кажуть даровані Богом, бо народжуються один раз на століття!", – написала працівниця музею.

Доктор медицини Юрій Лукіян Сас–Подлуський народився в Перемишлі, де закінчив гімназію. Медичні студії розпочав у Гданську, закінчив у Мюнхені. На початку 1950-х років із дружиною-німкенею і маленьким сином виїхали до Америки. Викладав в медичному університеті у Чикаго.

Працював багато років радіологом, активно співпрацював з усіма лікарями Українського Лікарського товариства в Чикаго та Світової Федерації лікарських товариств.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.