Поряд із Рівненською АЕС збудують перший дата-центр в західній Україні

Сьогодні у Вараші покладено початок грандіозному проєкту.

Про це йдеться на сайті Рівненської обласної державної адміністрації, передає "Еспресо.Захід". 

Компанії "Енергоатом", Bitfury Group та Рівненська ОДА домовилися про будівництво обчислювального центру у промисловій зоні міста Вараш із використанням потужностей АЕС.

Це буде перший дата-центр в західній Україні, який збудують поряд із РАЕС. Хороша кліматична зона, географічне розташування та надлишок електроенергії дали змогу саме Рівненщині стати передовою у пілоті. Потужність – 250 мегават із нарощенням до 500 мегават.

"Це довгоочікуваний проект між ІТ-галуззю та енергетикою. І Рівненщина – дуже привабливий регіон для побудови таких центрів обчислювального профілю, особливо за умов співробітництва з національним високотехнологічним гігантом – ДП НАЕК "Енергоатом". У період зростання системного профіциту електроенергії в Україні з одного боку, та підвищеного попиту та високошвидкісні обчислення з боку інноваційних індустрій з іншого, розгортання центрів обробки даних є перспективним напрямком підсилення регіональної економічної доктрини", - відзначив засновник та генеральний директор компанії Bitfury Group Валерій Вавилов.

Компанія Bitfury Group є світовим лідером у розробці спеціалізованих обчислювальних процесорів, обчислювального обладнання та єдиною компанією у світі, що впровадила двофазне імерсійне охолодження центрів обробки даних у промислових масштабах.

"На Рівненщину вдалося залучити ще одного потужного інвестора – Bitfury Group. Це велика сума приватних капіталовкладень, нові робочі місця та сигнал для інвесторів – тут можна розвивати такі серйозні індустрії національного масштабу. Це буде перший дата-центр в Західній Україні, який породжує розвиток ІТ-освіти та галузі інженерії. А головне, це – можливість для прямого продажу атомної енергетики і вирівнювання її споживання. Створення такого дата-центру – це продовження позиціонування Рівненщини, як технократичного хабу", - прокоментував голова ОДА Віталій Коваль.

За словами члена експертного комітету з питань розвитку сфери штучного інтелекту Міністерства цифрової трансформації Дмитра Нікандрова, наявність в Україні мережі потужних дата-центрів, надійним джерелом доступної електроенергії для яких стануть АЕС, дозволить створити необхідні умови для повномасштабної реалізації державної політики у сфері цифровізації.

"Цей проєкт – унікальний не лише для України, але й для світу. Адже вперше дата-центр підключений до потужностей АЕС. Це дає переваги для стабільного споживання та можливості використання станції профіцит енергетики. Україна має стратегічну ціль – розвивати свої хмарові системи та зберігати  дані у себе в країні. Тому серед першочергових завдань Мінцифри – забезпечення розвитку штучного інтелекту", - зазначає Дмитро Нікандров.

Завдяки реалізації проєкту на РАЕС буде забезпечено видачу потужностей атомних електростанцій в режимі диспетчерського обмеження за рахунок гарантованого навантаження з боку ЦОД. Створення центру забезпечить додаткового постійного споживача електроенергії для ВП РАЕС за тарифом прямого підключення.

Поряд із зростанням іміджу України та Рівненської області, як таких, що розвивають і впроваджують провідні технології, проєкт покликаний покращити екологічну ситуацію в країні внаслідок збільшення виробництва «чистої» електроенергії.

Довідково

Центр обробки даних – це спеціалізована будівля або приміщення для розташування серверного та мережевого обладнання і підключення користувачів каналами зв’язку. ЦОД виконує функції розповсюдження, збереження і обробки даних. Консолідація інформаційних ресурсів в ЦОД дозволяє скоротити сукупні витрати на володіння ІТ – інфраструктурою, за рахунок більш ефективного використання технічних і програмних засобів, адміністрування, перерозподілу навантаження.

Індустрія послуг ЦОД наразі є найбільш швидко зростаючою галуззю, де знаходять своє впровадження найновіші апаратні технології.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.