На Львівщині працює 95 мобільних медичних бригад

Хворий із підозрою на COVID-19 може здати ПЛР-тест не виходячи з дому. Але й у цьому правилі – не без винятків.

Перше, що необхідно зробити в разі появи симптомів гострого респіраторного захворювання, – це зателефонувати сімейному лікарю і розповісти йому, що саме турбує. Якщо пацієнт відповідає випадку визначення COVID-19, лікар викличе до нього мобільну медичну бригаду, яка відбере в потенційного хворого біоматеріал на ПЛР-дослідження – мазки із носа та зіва. Результати повідомлять і сімейному лікарю, і пацієнту.

Як повідомив у відповіді на офіційний запит "Еспресо.Захід" директор департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис, "договір з Національною службою здоров'я України для надання медичних послуг з відбору зразків біоматеріалу в пацієнтів з підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену вірусом SARS-CoV2 уклало 43 заклади охорони здоров'я Львівщини. Виїзд здійснює 95 мобільних бригад, які вже відібрали понад 58 тисяч зразків біоматеріалу (дані станом на 9 жовтня, – Авт.)".

Діагностику методом полімеразно-ланцюгової реакції проводять лабораторні центри МОЗ України на відповідних адміністративних територіях. У Львівській області це ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України", який підзвітний Міністерству охорони здоров’я України. Безкоштовному тестуванню методом ПЛР підлягають особи, визначені наказом МОЗ України "Про внесення змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)" від 17 вересня 2020 року. "Масово у приватні лабораторії жителі Львівщини не звертаються", – запевнили журналіста "Еспресо.Захід" в департаменті охорони здоров'я.

Якщо сімейний лікар відмовив хворому у виклику мобільної бригади, не обґрунтувавши причини відмови, або якщо пацієнт не має підписаної декларації з лікарем, необхідно телефонувати на регіональну телефонну "гарячу лінію" з питань COVID, "гарячу лінію" МОЗ 0-800-505-201 або Центру громадського здоров'я +38 044 425 43 54. Необхідно врахувати, що, крім наявності гострого респіраторного захворювання, за 14 днів до появи у нього симптомів хворий має відповідати одному з епідеміологічних критеріїв, прописаних у згаданому наказі. Цих критеріїв не беруть до уваги, якщо перебіг гострого респіраторного захворювання у пацієнта є важким (температура тіла підвищилася до +38ºС і є один із цих симптомів – кашель, який утримується протягом десяти днів від початку захворювання або утруднене дихання), є необхідність госпіталізації та відсутні інші причини, які повністю прояснюють клінічну картину. Раніше "Еспресо.Захід" писав про необхідність проводити ПЛР-дослідження до того, як хворого госпіталізують.

Фото: МОЗ України

По всій Україні проводить забори біоматеріалу на ПЛР-тести понад 1,5 тисячі мобільних медичних бригад. Найбільше – у Харківській та Львівській області.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал https://t.me/espreso_zahid