"Я беру собі тебе за жону…" Фахівці-криптологи розшифрували акт вінчання повстанців ОУН

"Довідка про шлюб" двох відомих підпільників Григорія Вацеби та Марії Бабінчук зберігала таємницю їхніх імен понад 70 років.

Представлення важливого документа з історії ОУН та УПА відбулося напередодні в Національному музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького", інформує "Еспресо.Захід".

Його до музею передавали фахівці Служби зовнішньої розвідки України, які й провели дешифрацію тексту цієї унікальної пам'ятки українського визвольного руху – Акту вінчання подружжя з Прикарпаття Григорія Вацеби і Марії Бабінчук.

Ось повний текст зашифрованої частини:

"Дня 6.VII.1950 року звінчались: Григорій Вацеба син Василя і Анни ур 23 1 1917 в Радчі Лисецького району Станиславської области грекокатолик силянин вільний і Марія Бабінчук дочка Степана і Параски ур 10 4 1924 в Старім Лисці Лисецького району Станиславської области грекокатоличка медсестра вільна".

Фото: з Facebook-сторінки музею "Тюрма на Лонцького"

Про те, як відбувався процес розшифровування та про унікальність документа в коментарі "Еспресо.Захід" розповів директор музею Руслан Забілий.

"УПА діяла підпільно, тому мусила використовувати різні методи конспірації, щоби певна інформація не потрапила в руки ворога. Зокрема йшлося і про шифрування текстів. Такі документи трапляються доволі часто. Деякі з них розшифровані ще в часи СРСР. Вже тоді криптоаналітики намагались зламати шифри, щоби ці документи використати для оперативної роботи. Деякі розшифровані вже сучасними фахівцями, а є й такі, які досі берегли таємницю.

І один з таких документів – цей акт вінчання. Робота над ним тривала декілька тижнів. Спочатку я звернувся до Служби зовнішньої розвідки, щоби вони допомогли у розшифровці, написав запит – вони взялись за цю роботу і провели її успішно", - відзначив дослідник.

Цей документ був відомий вже тривалий час і непокоїв уми фахівців.

Читайте також: На Львівщині дослідники вперше ідентифікували радянський літак, збитий українськими повстанцями

"Чимало істориків висували свої гіпотези щодо того, що там скрито. Деякі навіть намагались розшифрувати їх, але це нікому не вдавалося. Тому насправді достеменно ніхто не знав про що там інформація.

Однозначно було зрозуміло лише те, що документ пов'язаний з Григорієм Вацебою та Марією Бабінчук. Адже він був разом з іншими паперами, що були знайдені на їхньому колишньому обійсті. Та тим більше було цікаво дізнатись, яка ж інформація там зашифрована.

Що цікаво, фактично паралельно з нашими зусиллями по розшифровці, родина цих повстанців підготувала до друку книгу про історію своїх предків. І, так співпало, що вона вийшла друком зовсім нещодавно.

То ж я вважаю, що документ буде цікавим доповненням до цієї книги та щоденника Григорія Вацеби, в якому він описав діяльність свого підрозділу та життя повстанців у криївці", - розповів Руслан Забілий.

На презентації документа був присутній Олександр Скрипник, дослідник історії спецслужб, працівник Служби зовнішньої розвідки України. Саме він був куратором та організатором процесу дешифризації.

Читайте також: До Дня захисника у Франківську реконструюють бої УПА

Також приїхав внук подружжя, якого стосувався документ, Андрій Марійчин. Саме у їхньому родинному архіві й зберігається оригінал документа, а в музеї лише копія.

Андрій Марійчин, зокрема, й є укладачем книги "Добро нації – найвищий наказ!", де описана історія Григорія Вацеби і Марії Бабінчук, а також вміщений "Щоденник Надвірнянського Надрайонного осередку ОУН "Верховина" за зимовий період 1948/49 року", який записувало подружжя.

Презентація книги відбулася 24 серпня біля хати родини Маківчуків у селі Яблуниця на Прикарпатті. Саме сюди 1 вересня 1950 року надрайонний провідник ОУН Надвірнянщини Григорій Вацеба (Сулима, Магура) приніс на виховання свою доньку Мотрю-Ганусю. Її мати, Марія Бабінчук (Ксеня, Калина), теж була у підпіллі, де неможливо було доглядати дитину.

Фото: УІНП

Вони залишали її у дружини свого бойового побратима зв’язкового ОУН Миколи Маківчука, начебто, ненадовго, але доля не дозволила батькам повернутися до дитини.

Марія та Григорій, віддавши донечку, продовжила боротьбу у лавах ОУН і разом загинули 1 червня 1951 року в селі Ловаги Рожнятівського району, підірвавши себе гранатою в оточенні МГБістів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.