У Ковелі в один день провели дві трансплантації нирок

Одному пацієнту – 39, іншому – 40 років. Через важкі захворювання нирок обидва чоловіки вже кілька років перебували на гемодіалізі.

Обидві пересадки – родинні. Нирки чоловікам пересадили від їх матерів. Про це у коментарі "Еспресо.Захід" повідомив лікар-хірург Ковельського міськрайонного територіального медичного об'єднання Андрій Павлусик.

 

Фото надане Ковельським МТМО

До операційної бригади, крім Андрія Павлусика, ввійшов також лікар-хірург Олександр Голуб та два лікарі-анестезіологи – Тетяна Приходько і Ольга Бондарчук. Кожна з операцій тривала близько чотирьох годин. "В операційний провели повний робочий день", - каже Андрій Павлусик.

"Обидві операції пройшли як "книжка пише", хоча певні ризики були. В одного з донорів група крові виявилася іншою, ніж у реципієнта. У мами – І, а у її сина – ІІІ. Це – вдруге ми зважилися на трансплантацію від донора з іншою групою крові", - розповів "Еспресо.Захід" лікар-хірург.

Зараз і донори, і реципієнти почуваються добре та з нетерпінням чекають на повернення додому.

Першу таку операцію ковельські трансплантологи провели 29 серпня. Тоді син отримав нирку від батька, який також мав іншу групу крові.