У Львові кілька сотень підприємців пікетували обласну раду

Вимагали від української влади зменшення фінансового навантаження на малий і середній бізнес.

Сьогодні у Львові відбувся пікет представників малого й середнього бізнесу, які об’єдналися у групі #SaveФОП. Вони вимагають від депутатів ухвалити звернення до Верховної Ради щодо термінового розгляду законопроєктів, які дозволили б скасувати обов'язкове застосування касових апаратів для ФОПів, а також норму про так званий кешбек. Йдеться про норму закону, яка дозволить споживачам повертати вартість покупки, якщо вони виявлять помилку в чеку та повідомлять про це податківців. Якщо ж парламент зволікатиме з прийняттям цих документів, підприємці погрожують влаштувати масштабну акцію протесту вже в Києві, передає "Еспресо.Захід".

"Ми вимагаємо термінового розгляду законопроєктів 3853-1(2) та 3993. Це нові законопроєкти, які допоможуть зберегти спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Зараз в Україні 1,85 млн ФОПів. У кожного ФОПа щонайменше двоє найманих працівників. Тобто приблизно шість мільйонів людей під загрозою, якщо набуде чинності норма про РРО для дрібних підприємців, – каже учасниця руху #SaveФОП Кетіно Равлюк. – У цих нормах чітко простежується намагання великого бізнесу, продавців РРО, заробити. Вартість касового апарата – від чотирьох до 12 тисяч гривень. Візьмемо касовий апарат за 5 тисяч гривень, множимо на шість мільйонів, маємо суму 30 млрд грн. Таку неймовірну суму може заробити великий бізнес, який продає РРО. Плюс щомісяця підприємці витрачатимуть 600 млн грн на адміністрування. Ціна питання дуже висока. Але держава при цьому не отримує нічого. Понад те, держава може отримати величезний мінус, коли ця армія людей втратить роботу і стане на біржу".

Утім більшість підприємців, які прийшли під будівлю ЛОДА, турбує не стільки вартість обладнання, скільки труднощі з обліком і звітністю, до яких призведе застосування РРО. Адже суть спрощеної системи оподаткування в тому, аби дрібний підприємець сам міг упоратися зі звітністю. Із застосуванням РРО доведеться наймати бухгалтера.

"Закон, який впроваджує РРО для малого бізнесу, набуває чинності з 1 січня 2021 року. Якщо його не скасують, це буде "геноцидом" малих підприємців, – розповідає підприємець Богдан Рабешко. – За нашими підрахунками, у рік підприємцю доведеться витрачати додатково приблизно 100 тисяч гривень на обслуговування касових апаратів і зарплату бухгалтера. Будь-яка помилка в чеку може призвести до штрафів. А штраф може сягати до 20 тисяч гривень за одну операцію. Тобто якщо продавець зробив помилку, то штраф може сягати 50-200 тисяч грн. Це відкриває можливість для корупції, бо податківці влаштують полювання на ФОПів. Так збиратимуть чорний кеш. Проблема ще й у тому, що приватний підприємець зобов'язаний щодня після закриття магазину передавати дані про всі залишки на сервер податкової. Я маю магазин канцтоварів і книг. У мене 5-10 тисяч найменувань продукції. Виходить, я всю ніч повинен передавати цю інформацію. Але я працюю у Львові, у нас тут хоча б інтернет нормальний. А що казати ФОПам, які працюють у маленьких містечках чи селах?"

Нагадаємо, протест підприємців підтримав народний депутат, кандидат на пост міського голови Львова Олег Синютка.