Американський конвертоплан прилетів для навчань в Україну

"Оспрі V-22" – унікальний літак, який перебуває на озброєнні у Збройних силах США. Нині, в рамках міжнародних навчань, українські десантники мають можливість виконати на ньому бойові завдання.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Вперше у навчаннях на території України застосовують американські конвертоплани "Оспрі V-22" (англ. Bell V-22 Osprey). Це конвертоплан, що поєднує окремі можливості літака і вертольота. Розроблявся понад 30 років у США компаніями Boeing та Bell. Нині літальний апарат перебуває на озброєнні Корпусу морської піхоти та ВМС США.

Як розповів у коментарі журналістці "Еспресо.Захід" пресофіцер Національної Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного Антон Миронович, конвертоплан досить сучасний, оскільки на озброєні перебуває лише з 2007 року. В Україні американські літаки вже побували на міжнародних україно-американських навчання "Rapid Trident", а впродовж тижня виконуватимуть завдання на навчаннях "Об’єднані зусилля-2020".

"Один день літак працював на Львівщині, а далі дислокується на Вінниччині, – розповів Антон Миронович. – На одній із навчальних ділянок полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки спецпризначенці НАТО та України виконували тренувальне десантування безпарашутним способом. Військові завантажилися на борт, десантувалися кілька разів, відпрацювали з американцями спільні дії і відлетіли до тимчасового місця дислокації. У військово-морських силах, силах спеціальних операцій, головна задача літака – доставка на поле бою десантів та вантажів військових. Я знаю, що його дуже часто використовує корпус морської піхоти у США".

Як показав результат на полігоні Львівщині, десантники успішно виконали усі поставлені завдання. Окрім цього, це унікальна можливість для українських військових.

"Американські партнери дають можливість  навчитися українцям використовувати їхні технічні можливості, – додає Антон Миронович. – Це говорить про достатньо високий рівень довіри та підтримку України з боку  США і країн НАТО. Окрім того, американська допомога дає певний сигнал для Росії, яка вторглася на територію нашої держави, що ми не самі, нас підтримують не лише словами і намірами, а й підготовкою наших військових, присутністю озброєння, техніки і їхніх військовослужбовців".

Упродовж тижня конвертоплан застосовуватимуть в інтересах навчань "Об'єднані зусилля 2020", але вже на інших військових полігонах. Тож випробувати себе на американському гіганті зможуть десантники з усієї України.