Собачий дитсадок: як готують вівчарок до служби на кордоні

З початку АТО у прикордонній службі суттєво зросла потреба у службових собаках.

Якщо раніше єдиний в Україні Кінологічний навчальний центр ДПС, що у Великих Мостах на Львівщині, готував приблизно три сотні кінологів із собаками, то тепер щонайменше 400-450. Про це розповіла "Еспресо.Захід" керівниця пресслужби центру Тетяна Рижак.

"У нас є власний розплідник, тому цуценят різного віку в нас дуже багато. Найменших, яким ще не виповнилося чотирьох місяців, зараз 31. Це у нас своєрідні "ясельки". З такими цуценятами треба гратись, гуляти, виводити їх на пробіжки. Уже в два місяці вони проходять тест Кемпбела, за яким визначають, для якої служби собака підходить найкраще. Скажімо, агресивніші собаки підходять для розшуку, адже їм доведеться переслідувати та затримувати злочинців. Натомість цуценят зі спокійнішим характером тренують для пошуку зброї та наркотиків. Адже якщо собака знайшов вибухівку, він має спокійно сісти біля знахідки, а не стрибати й дерти лапами", – розповіла Тетяна Рижак.

За її словами, приблизно з чотиримісячного віку цуценят уже починають активніше тренувати. Це як середня група в садочку. Вони мають учитися долати перешкоди, не боятися шуму, соціалізуватися, тобто спокійно реагувати на дітей. З шестимісячного віку починається повноцінна "школа". Причому навчання проходить і собака, і кінолог, який із ним працюватиме.

У Великих Мостах тренують не лише собак з власного розплідника. Деякі військові приїжджають на навчання із власними тваринами. Крім вівчарок, можна тренувати і спанієлів, і фокстер'єрів. Собаки цих порід також можуть шукати зброю чи наркотики. Але для розшукової служби потрібні крупніші – німецькі вівчарки та бельгійські вівчарки малінуа.

Підготовка кінолога та собаки триває приблизно півроку. За цей час військовий має вивчити чимало теорії – це й основи ветеринарії, аби за потреби надати чотирилапому партнеру медичну допомогу, і зоопсихологію, аби налагодити контакт з собакою і змусити його чітко виконувати команди. Не залежно від того, чи кінолог тренується з собакою з розплідника, чи з власним, на час навчання вони повністю перебувають на державному забезпеченні.

Фото й відео Кінологічного навчального центру ДПСУ