"Слов’янськ. Початок війни": у Львові презентувати книгу Артема Шевченка

Документальне дослідження описує події від початку окупації Слов’янська і до його звільнення.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

"Слов’янськ. Початок війни" – документальне дослідження та опис найважливіших епізодів битви за місто Слов’янськ Донецької області, яке захопили бойовики Гіркіна – "Стрєлкова" у квітні 2014 року. Події фактично стали початком гібридної війни на українському Донбасі.

Автор видання Артем Шевченко, у минулому журналіст, неодноразово бував у розпал бойових дій  в Слов’янську. У своєму арсеналі зберіг чимало архівного відео, яке і вилилося на папері. У коментарі журналістці "Еспресо.Захід" розповідає, що після роботи у зоні бойових дій збереглося чимало спогадів та інтерв’ю. Тоді й виникло амбітне завдання зробити книгу про те, як все відбувалося у Слов’янську.

"Для того, аби зібрати повну картину, мені пощастило поговорити з усім військовим керівництвом країни того часу. Президент України Порошенко, начальник Генерального штабу Віктор Муженко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар РНБО Олександр Турчинов, який виконував обов’язки президента, – спогади цих людей вміщені у цій книзі", – розповів Артем Шевченко.

Книга побудована у хронологічному порядку. Кожен розділ має символічну назву зі словом "перший", яка відбиває суть того, що відбувалося навесні 2014 року: "Перша кров", "Перший бій", "Перша перемога", "Перший наступ". Фактично вдалося описати весь перебіг бойових дій розгортання операції. Є розділ "Перший генерал", який присвячений генералу Сергію Кульчицькому, котрий загинув 29 травня 2014 року у вертольоті разом із 6 міліціонерами спецпризначенцями з Івано-Франківська.

"У кожному із розділів є спогади учасників боїв та епізодів. Книга присвячена усім 63-м загиблим військовослужбовцям міліціонерам гвардійців які загинули за Слов’янськ", – додав Артем Шевченко.

Презентація проходила у парку культури імені Богдана Хмельницького. На представлення приїхали й родичі загиблих. Серед них дружина загиблого генерала Сергія Кульчицького – Надія. "Для мене – це спомин, який є довший, ніж життя, – каже Надія Кульчицька. – Україна повинна бути вільною і незалежною, на жаль, за цю незалежність потрібно боротися. Люди, котрі йшли захищати кордони, не думали про те, що їхнє життя обірветься. Вони не  народжені були стати героями, але ними стали. Зміст цієї книжки саме такий, що все проходить червоною ниткою від початку і до кінця". 

Про загиблого сина Володимира згадує матір Ольга Шарабуряк. Хлопцю було 37 років, коли у вертоліт влучив ворожий снаряд і Володя загинув разом із генералом та товаришами. У розмові каже, син постійно дзвонив вранці та ввечері. Того вечора не передзвонив і не брав слухавки. Зізнається, вже тоді відчула щось недобре. Нині про сина залишається згадка у книжці.

"З Франківська загинули шестеро хлопців, – пригадує пані Ольга. – Усі були дружні, стояли один за одного, як брат за брата. Ми гордимося своїми дітьми.  Дуже раді і щасливі, що про наших дітей пам’ятають. Це буде навіки, для дітей, внуків, правнуків і для всього нашого українського народу. Таких хлопців, з таким командиром, як Сергій Кульчицький не можна забути. Вони віддали все, що в них було – своє життя, заради того, щоб ми сьогодні стояли під мирним небом".

Христина Парубій