Перемога: Держгеокадастр скасував наказ про передачу землі в заповіднику "Тустань"

Ділянка залишиться у державній власності й буде передана в постійне користування Державному історико-культурному заповіднику "Тустань".

Про це повідомляє пресслужба заповідника, передає "Еспресо.Захід".

Як переконані у Заповіднику, це сталося після широкого розголосу #SaveТустань, активної позиції багатьох небайдужих до Тустані людей, журналістів та активістів.

"Міністерство культури та інформаційної політики України

оперативно відгукнулося на проблеми Тустані. Сьогодні у нас також відбулась зустріч з міністром Олександром Ткаченком і заступницею міністра Світланою Фоменко щодо вирішення питань збереження культурної спадщини.Ситуація зі спробою захоплення землі показала, наскільки спадщина може бути вразливою, і водночас наскільки успішними можуть бути спільні згуртовані дії для збереження національного надбання. Сьогоднішня перемога – це лише початок. Проблема, з якою зіткнулась Тустань, є системною і для її вирішення потрібна залученість всіх сторін – держави, заповідників, музеїв. І найближчим часом ми плануємо докласти зусиль для того, щоб цей процес розвивався активніше.", - кажуть у пресслужбі.

Нагадаємо, нещодавно керівництво Заповіднику "Тустань" почало бити на сполох, через незаконну передачу землі під садівництво.  Територія пам’ятки археології може бути виключно державною власністю історико-культурного призначення, її передача у приватну власність є протизаконною. Згодом стало відомо про чиновників, котрі віддали незаконний наказ.