На Львівщині археологи знайшли невідомі крипти під мурами храму XVII ст.

У місті Комарне, що на Львівщині, реставрують храм XVII століття. Археологи вже знайшли донині невідомі крипти

Про це пише Суспільне, передає "Еспресо.Захід".

Перед тим як почати відновлювальні роботи у храмі проводять археологічні розкопки. Поки археологи знайшли пізніші артефакти. Серед них дерев’яне розп’яття.

У радянський час також знали про п’ять камер у криптах. Під час робіт виявили ще кілька. За словами археологів, там не бував ніхто, окрім грабіжників.

"Вся справа полягає в тому, ви там не побачите домовин. Крипти призначалися для поховань, які здійснювали у такий спосіб: домовини ставили одна на другу до тих пір, поки крипта не заповнювалась аж по саме склепіння", — розповідає археологиня Віра Гупало.

Також до досліджень залучили антропологів. На ці роботи із місцевого та обласного бюджетів виділили 700 тисяч гривень. Археологічні розкопки триватимуть до кінця жовтня. Тоді мають розпочати ремонт храму, який востаннє ремонтували 100 років тому. За словами настоятеля храму Івана Кузьмича, аби повністю відновити церкву знадобиться близько 25 мільйонів гривень. Однак поки грошей на це нема.

Нагадаємо, експедиція проходить під керівництвом Наталі Войцещук. Основне завдання – дізнатись більше про саму святиню та таємниці, що вона приховує. Роботи передбачають вивчення стану фундаментів, прихрамової території та крипт під підлогою. Вже перші дні дали несподівані результати – віднайдені нові входи до підземель під спорудою.