У Рівному активісти рятують унікальні дерева

Вікові дерева у Рівному полікують.

Про це інформує пресслужба ГО "Рівне Разом", передає "Еспресо.Захід".

Вікові дерева – це дерева, які мають біологічну, культурну або естетичну цінність, попри значний вік, розміри або стан. Вони викликають величезний інтерес, адже кожне таке дерево є свідком минулого і є реліктом колишнього ландшафту.

Таких дерев у Рівному більш ніж 70. Кожне з них потребує особливого догляду. Так, наприклад, 170-річна липа на перетині вулиць Драгоманова і 16 липня має неправильно заасфальтовану лунку. Через це в неї пошкоджена коренева система, дерево не має доступу повітря і води.

Вікові дерева є унікальними, але їх не доглядають належним чином. На багатьох екземплярах росте омела, комунальники непрофесійно обрізають гілки, корені заблоковані асфальтом.

"Дуже важливо вчасно побачити проблеми і ліквідувати їх. Таким чином ми підтримуємо здоров’я дерева", – розповіла координаторка громадської ініціативи з озеленення "Сад історій в Рівному" Оксана Майборода.

Екологічна ініціатива зі збереження віковічних дерев вимагає значних організаційних зусиль і коштів. Учасники ініціативи знайшли підтримку у громадській організації "Рівне Разом", яка зголосилася підтримати проект "Сад Історій" у рамках власної екологічної програми. Відтак найближчим часом біля віковічних дерев знімуть мощення і встановлять решітку. Це дозволить врятувати корені унікальних рослин.

Нагадаємо, у Львові активісти рятують грушу, яку посадив Іван Франко.