Про дерев’яні церкви Закарпаття відзняли серіал

Дружина голови Закарпатської облдержадміністрації Ірина Петрова разом із подругою відзняли 11 серій про сакральні пам’ятки Закарпаття.

Про це інформує пресслужба Закарпатської ОДА, передає "Еспресо.Захід".

Дві з них уже у вільному доступі: відео про храм Вознесіння Господнього в селі Ясіня Рахівського району та про церкву Святого Духа в селі Гукливий Воловецього району.

Відзняти відеоролики про стародавні дерев'яні церкви області Ірина Петрова вирішила після приїзду в Закарпаття. За її словами, задум виник зовсім випадково. В одній розмові зі знайомими обговорювали необхідність створення певного важливого й необхідного проєкту для області. З усіх можливих варіантів найближчою, найбільш цікавою і корисною їй видалася тема популяризації та збереження унікальних дерев’яних храмів Закарпаття.

"Хотілося розпочати з чогось духовного, особливого, тому все почалося саме із церков", – повідомляє Ірина Петрова.

Інтерес до культурних об'єктів у неї виник 5-7 років тому, під час сімейного відпочинку на Закарпатті, коли вперше відвідала одну зі стародавніх пам’яток.

"Ця церква увібрала в себе молитви, енергію багатьох поколінь, це і є душа – душа, яка постійно живе в цьому прекрасному місці – у храмі", – розповідає Ірина Петрова.

Мета проєкту – показати культурні пам'ятки і привернути увагу до їхнього стану, адже ці об'єкти потребують реставрації і догляду. Ще однією ціллю є включення цих пам'яток до програми культурного "Великого будівництва" наступного року.