Суд зобов’язав СБУ відкрити провадження щодо Єрмака

Справа пов’язана зі "зливом" операції з вагнерівцями.

Про це написав на своїй facebook-сторінці народний депутат від "Європейської солідарності" Володимир Ар’єв.

"Щойно Шевченківський суд зобов’язав СБУ відкрити провадження по ст.111 (державна зрада) і 114 (шпигунство) щодо Єрмака! Заяву подав Дмитро Штанько. Справа пов’язана зі зливом операції щодо вагнерівців. На чесне слідство від Баканова надій, звісно, мало. Тому ми продовжуємо вимагати створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді", – йдеться в повідомленні, яке Володимир Ар’єв підтвердив світлинами ухвали суду.

Нагадаємо, 17 серпня з’явилася інформація про зрив операції із затримання групи бійців, які воювали проти України на Донбасі – нібито через злив з Офісу президента. Операцію готували понад рік ГУР Міноборони, СБУ та департамент з військових злочинів Офісу генпрокурора. У складі групи з 28 осіб планували затримати двох терористів, причетних до знищення "Боїнга" МН-17 під Торезом; терориста, причетного до знищення Іл-76 в Луганському аеропорту; терориста, причетного до знищення АН-26 поблизу Луганська. 9 терористів з 28 були громадянами України і використовували українські паспорти. 11 осіб з групи вже перебували в базі розшуку "Миротворець". Проте операція зірвалася після наради в Офісі Президента. Глава ОП Андрій Єрмак тоді наполіг на її перенесенні, мотивуючи тим, що затримання терористів завадить початку чергового перемир'я на Донбасі 27 липня.

У керівництві країни звинувачення відкинули, а 18 серпня новопризначений голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов назвав ці події спецоперацією російських спецслужб.

Згодом Володимир Ар'єв оприлюднив нові докази того, що СБУ проводила спецоперацію щодо бойовиків так званої ПВК "Вагнера", яких затримали в Білорусі. Ар'єв продемонстрував оперативні плівки, які свідчать про участь найманців з ПВК "Вагнера" у збитті українського борту Іл-76 під Луганськом у 2014 році.

Народний депутат від "ЄС" Микола Княжицький, коментуючи докази про проведення українськими спецслужбами операції стосовно "вагнерівців", назвав ситуацію, що склалася, "катастрофою" та здачею захисників України.