Польський уряд хоче дозволити проживання в країні усім нащадкам Першої і Другої Речі Посполитої

Збільшення кількості потенційних мігрантів може стати порятунком для польського ринку праці.

Як інформує польське видання "Business Insider", польський уряд хоче спростити правила отримання можливості законного проживання на території країни для нащадків першої та другої Речі Посполитої. При цьому робота над процедурою спрощення уже почалася.

"Уряд починає роботу над рішеннями, які дозволять спростити процедури і можливості, пов'язані з поселенням в Польщі всіх нащадків жителів першої і другої Речі Посполитої, які задекларують зв'язок з Польщею", – цитує видання главу канцелярії прем’єра Польщі Міхала Дворчика.

На підтвердження свого права на проживання, потенційний нащадок повинен ретельно дослідити своє генеалогічне дерево і надати докази свого зв'язку із країною, яка уже понад 225 років не існує.

Як зазначають у статті, такий крок може врятувати країну від демографічної та пенсійної кризи: уже зараз на тисячу працюючих поляків припадає 844 непрацюючі особи, не враховуючи дітей. Також велика кількість потенційних мігрантів може стати способом порятунку польського ринку праці, оскільки, за прогнозами уряду, до 2030 року Польщі бракуватиме близько 4 млн працівників. 

Зазначимо, що нащадками Першої та Другої Речі Посполитої можна насамперед назвати громадян частини України, Литви та Білорусі. Так, Перша Річ Посполита існувала на частині територій сучасних Польщі, Литви, Білорусі, України, Росії та Латвії у 1569 – 1795 роках. Друга Річ Посполита існувала в 1918 – 1939 роках на частині територій сучасних Польщі, Литви, Білорусі та України.