"Війна пам'ятників". Голови МЗС України та Польщі відреагували на скандал у Гуті Пеняцькій спільною заявою

Міністри закликали не політизувати питання трагічних сторінок спільного історичного минулого українського й польського народів і не допустити війни пам’ятників.

Таку позицію озвучили Дмитро Кулеба та Збігнев Рау, інформує "Еспресо.Захід".

2 вересня 2020 року відбулася телефонна розмова міністрів закордонних справ України Дмитра Кулеби та Республіки Польща Збігнєва Рау. Однією з ключових тем дискусії була проблема спільного минулого, зокрема події навколо встановлення неподалік пам'ятника в Гуті Пеняцькій (Бродівський район Львівської області) меморіальної дошки.

"Трагічні події у селі Гута Пеняцька у лютому 1944 року – це спільна пам’ять, спільна історія, спільна молитва українців, поляків та євреїв, які мешкали у цьому селі. Гута Пеняцька – це один із символів примирення між нашими народами. У 2009 році президенти України та Польщі вклонилися цьому, освяченому невинною кров’ю, місцю", – йдеться в повідомленні МЗС України.

Щодо встановлення нещодавно неподалік пам’ятника загиблим у Гуті Пеняцькій меморіальної дошки, то міністри закликали не політизувати питання трагічних сторінок спільного історичного минулого українського і польського народів та не допустити війни пам’ятників. Будь-які спірні моменти слід вирішувати винятково у площині практичної співпраці та діалогу фахівців-істориків двох країн, – додали вони.

Міністри погодилися, що нашим спільним завданням є не допустити впливу історичного минулого на добросусідський характер українсько-польських відносин і позитивну динаміку розвитку стратегічного партнерства між Україною і Польщею.

Нагадаємо, 1 вересня посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький звернувся з листом до голови Бродівської районної державної адміністрації Оксани Прокопець. У ньому він висловив рішучий протест проти відкриття напередодні в околицях села Гута Пеняцька пам’ятника жертвам, що загинули 1944 року від рук "бандитів з Армії Крайової".

У своїй публікації посол послався на фейсбук-сторінку однієї з районних організацій ВО "Свобода", де опублікували повідомлення цей про захід.

На закиди посла миттєво відреагували українські історики, які наводили непоодинокі приклади руйнування в Польщі українських пам’ятників, а також використання в меморіальних таблицях написів, у яких повстанців з ОУН чи УПА називають бандитами і злочинцями. Консолідовану думку вітчизняних дослідників озвучив український журналіст і публіцист Вахтанг Кіпіані, продемонструвавши як приклад один із польських меморіалів:

"Польський посол Ціхоцький знову вдарив у штангу. Він висловив протест щодо плити, встановленої у Бродівському районі, де йдеться про "бандитів з АК". Мовляв, це неприпустимо і є "демонстрацією ненависті і зневаги до тих, хто вже постраждав і не може вимагати правосуддя". Все так, але не так. На території Польської республіки за останні роки знищено або сплюндровано десятки поховань українців, які на своїй землі воювали за свою державу. І, попри те, що вони "вже постраждали і не можуть вимагати правосуддя", поляки пишуть на цих могилах і ще на інших пам'ятниках про "бандитів з УПА". Мовчу про ганебні закони про "бандеризм", ухвалені сеймом. Не може бути так – у нас у Польщі ми робимо все, що хочемо, а в Україні ви робите те, що нам, політикам і дипломатам від PiS, подобається", – написав він на своїй facebook-сторінці.

Окрім позиції МЗС України, поки що немає іншої реакції ні в Бродівській РДА, до якої звертався посол, ні у Львівській ОДА. Та, як вдалося з'ясувати журналістам "Еспресо.Захід", побудова пам’ятника і проєкт таблиці погодив за поданням громадської організації "Історичні діалоги" виконком Голубицької сільської ради, яка і провела врочисте відкриття, ключовими дійовими особами якого стали представники ВО "Свобода" та молодіжної організації "Апостольська чота" з Городка. Саме їхні прапори домінували на заході й у їхніх акаунтах у соцмережах було розміщено інформацію про нього.

Повне відео з відкриття меморіалу можна переглянути тут: