Карантин в Україні визнали неконституційним

Карантинні обмеження суперечать закону України

Про це повідомила пресслужба суду, передає "Еспресо.Захід". 

Конституційний суд України попередив, що встановлення урядом карантинних обмежень суперечить закону України, оскільки таке рішення мала ухвалювати виключно Верховна Рада.

Нагадаємо, пленум Верховного Суду 29 травня звернувся до Конституційного суду із поданням, у якому оскаржив окремі положення постанови уряду №392 від 20 травня “Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” і положення частин першої, третьої статті 29 закону “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, абзацу дев’ятого пункту 2 розділу 11 “Прикінцеві положення” закону “Про внесення змін до закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”.

Суд мав перевірити, чи не були порушено право на свободу пересування, право залишати територію України, право на мирні зібрання, право на підприємницьку діяльність і право на доступ до медичної допомоги.

Також Конституційний суд України  визнав, що обмеження заробітних плат державних службовців і суддів під час карантинну є незаконним та скасував це рішення й відповідні зміни до держбюджету.