Світовий Конгрес Українців засудив антиукраїнський вандалізм у Києві

Спробу спаплюжити меморіал Голодомору в Києві в СКУ назвали намаганням кремлівських пропагандистів переписати історію нашого народу

Про це йдеться в заяві СКУ.

Світовий Конгрес Українців засудив спробу сплюндрувати скульптуру «Гірка пам’ять дитинства» на Меморіалі Голодомору в Києві, більш відому як «Дівчинка з колосками».

Ця скульптура є міжнародно впізнаваним символом однієї з найтрагічніших сторінок історії України. Світові українські громади встановили такі самі скульптури по світі, вшановуючи мільйони невинних жертв Голодомору та їх нащадків. Для кожного українця такі меморіали – священні місця скорботи й пам’яті, – зазначили в СКУ.

Світовий Конґрес Українців засудив цей акт вандалізму як наругу над пам’яттю українського народу, а також звернувся до Міністерства внутрішніх справ України, наголосивши на необхідності ретельного розслідування та забезпечення відповідної охорони Меморіалу, надіслав лист до Президента України й інших високопосадовців в Україні, закликавши висловити публічну позицію засудження цього злочину як злочину проти українського народу. СКУ закликав Президента України взяти розслідування справи та якнайшвидше відновлення скульптури під особистий контроль.

«У світі триває масова та скоординована кампанія антиукраїнського вандалізму: спроба спаплюжити меморіал Голодомору в Києві, вандалізм на українському цвинтарі в Торонто, сплюндрування місця майбутнього меморіалу жертвам комунізму в Оттаві та інші. Усе це – намагання кремлівських пропагандистів переписати історію нашого народу, викреслити пам’ять мільйонів українських жертв тоталітарного режиму та посіяти розбрат у наших світових громадах, – зазначив президент СКУ Павло Ґрод. – Україна й світовий український народ об’єднуються перед лицем сучасного підступного ворога та стоять на захисті нашої пам’яті, нашої правди. Мусимо докласти всіх зусиль, щоб ефективно протидіяти антиукраїнським провокаціям російських ляльководів на глобальному рівні».