Юрій БРИЛИНСЬКИЙ: "Я не хочу, щоб для влади Україна була, як "пшениця й порося"

Для мене Україна – це щось велике, задля чого я живу. Я хотів би, щоб так само було і для кожного українця

Про це в ексклюзивному коментарі з нагоди Дня Незалежності для "Еспресо.Захід" розповів народний артист України, актор Національного академічного театру ім. Марії Заньковецької Юрій Брилинський.

"Незалежність – це те, про що я мріяв ще з дитячих років. Я виріс у дуже патріотичній сім’ї, де боротьба за Незалежність не була просто словами. Мій дід та його брат служили в УГА, татову сестру розстріляли у Чортківській тюрмі, двоюрідна сестра мого батька Люба Гайовська-Рута (референт пропаганди Львівського Крайового проводу ОУН, письменниця, журналістка. – Ред.) загинула 1954 року.

Україна – це моє життя, це моє все. У Миколи Вінграновського є такі слова: "в цьому імені ви днюєте й ночуєте і для вас воно пшениця, порося…". Отак Україну сприймають наші керманичі і депутати: для них Україна – це пшениця й порося. Для мене ні, для мене Україна – це щось велике, задля чого я живу. Я хотів би, щоб так само було і для кожного українця.

Хотів би, щоб Україну об’єднували, а не розділяли, як це роблять постійно. Особливо в медіа, які можуть зробити що завгодно: можуть почати війну, а можуть її закінчити, можуть почати революцію і завершити, можуть вибрати президентом кого завгодно. І тепер медіа переважно в руках ворогів України, які навіть не приховують цього. Й вони свідомо розділяють країну, бо це вигідно тим, хто за це їм платить", – зазначив відомий актор.

Нагадаємо, 24 серпня, у День Незалежності на "Еспресо" триває проєкт "Україна – це ми! ", метою якого є допомогти українцям краще пізнати самих себе. В рамках телемарафону йтиметься про українців, про ті риси, явища, людей та події, які можна назвати об’єднавчими.