На Прикарпатті до Дня Незалежності презентують книгу про маловідомі сторінки історії ОУН

Це видання про повстанську родину, яка заради порятунку своєї новонародженої дитини, віддала її на виховання чужим людям

Про це повідомляє видання "Курс", інформує "Еспресо.Захід".

У День Незалежності України, 24 серпня, в с. Яблуниця відбудеться презентація книги "Добро нації – найвищий наказ!", у якій йдеться про патріотизм і героїзм повстанців ОУН.

Презентація відбудеться о 15:00 біля хати родини Маківчуків на ділянці Діл. Саме сюди 1 вересня 1950 року надрайонний провідник ОУН Надвірнянщини Григорій Вацеба (Сулима, Магура) приніс на виховання свою доньку Мотрю-Ганусю. Її мати, Марія Бабінчук (Ксеня, Калина), теж була у підпіллі, де неможливо було доглядати дитину.

Вони залишали її у дружини свого бойового побратима зв’язкового ОУН Миколи Маківчука, начебто, ненадовго, але доля не дозволила батькам повернутися до дитини.

Марія та Григорій, віддавши донечку, продовжила боротьбу у лавах ОУН і разом загинули 1 червня 1951 року в селі Ловаги Рожнятівського району, підірвавши себе гранатою в оточенні МГБістів. Гафія Маківчук, яка виховувала дівчинку, передала її родичам Марії у 1957 році.

Унікальність книги ще й у тому, що тут вперше публікується пам’ятка повстанського життя і побуту – "Щоденник Надвірнянського Надрайонного осередку ОУН "Верховина" за зимовий період 1948/49 року", який написали Григорій Вацеба та Марія Бабінчук.

Що цікаво, організовує захід депутат Івано-Франківської обласної ради Андрій Марійчин – син цієї дівчинки, яку залишили повстанці і врятували чужі люди. Презентацію він приурочив до 70-річчя з дня народження своєї матері.

Ганна Марійчин. Фото: report.if.ua