19-річну жительку Львівщини госпіталізували з ботулізмом

Харчове отруєння викликала в'ялена риба.

Про це повідомила головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я ЛОДА з епідеміології Наталія Тімко на своїй сторінці у Facebook, передає "Еспресо.Захід".

Перші симптоми у дівчини проявилися наступного дня після вживання ураженої ботулоксином їжі – сухість у ротоглотці і розлади зору. Згодом до них приєдналися порушення ковтання й дихання. Пацієнтку у важкому стані госпіталізували у Пустомитівську центральну районну лікарню.

"Госпіталізована – жителька Кам'янко-Бузького району. Вже третій день перебуває у важкому стані у відділенні анестезіології, але демонструє позитивну динаміку. - розповів у коментарі "Еспресо.Захід" головний лікар Пустомитівської ЦРЛ Іван Лабай. - При поступленні у лікарню їй ввели антитоксин протиботулінічний гептавалентний".

Цей лікарський засіб ефективний при інфекційному ураженні сімома генотипами токсину ботулізму, у той час як аналоги мають один або три генотипи. Рятівною сироваткою, як запевнив журналістку "Еспресо.Захід" головний лікар, медичний заклад забезпечений у повному обсязі.

"За останні 30 днів це – третя пацієнтка, яка поступила до нас із ботулізмом. Інші два пацієнти (46-річний чоловік та 30-річна жінка, які, за інформацією Наталії Тімко, отруїлися курячими консервами домашнього виготовлення. – ред.) у задовільному стані виписані додому", - повідомив Іван Лабай.

Щоб уберегтися від ботулізму, епідеміолог Наталія Тімко радить дотримуватися кількох простих правил:

● щойно впійману рибу негайно охолоджувати або заморожувати. Перед посолом її необхідно обережно випотрошити, не порушуючи цілісності кишкового тракту і не забруднюючи м’язи риби його вмістом;

● посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі, яка не перевищує +4°C, дотримуючись технології приготування (при концентрації кухонної солі понад 10% виділення ботулотоксину припиняється);

● ретельно промивати і просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися відповідного температурного режиму при виготовленні консервів;

● не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на погану їх якість;

● не купувати копчену, солену і в’ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену у домашніх умовах і яка не пройшла лабораторного контролю;

● їсти грибні і рибні консерви виключно промислового виготовлення, оскільки технологія і рецептура виготовлення продуктів промислового виробництва розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і передбачає проведення лабораторного контролю.

При появі перших ознак захворювання – загальної слабкості, головного болю, появи "туману" чи "сітки" перед очима, двоїння в очах (температура тіла при цьому може бути нормальною або навіть зниженою) – лікар радить не зволікати і звертатися по медичну допомогу, бо за цими симптомами слідує параліч м'язів язика та гортані, що може призвести до летальних наслідків.