Пласт та гарцери вшановують 100-ту річницю перемоги україно-польського війська над більшовиками

14 серпня о 18:00 активісти двох найбільших молодіжних організацій Польщі та України підуть на могили своїх прадідів, які разом зупинили московську агресію в Європу у 1920 році

Польські скаути – гарцери – підуть на десятки могил українських вояків, похованих у Польщі. Українські скаути – пластуни – запалять свічки на могилах вояків-поляків, союзників Армії УНР. Про це кореспонденту "Еспресо. Захід" розповів співорганізатор акції, Голова Крайової Пластової Ради Пласту НСОУ Юрій Юзич.

 

Цього року виповнюється 100-ліття Варшавської битви. Коли дві союзні армії – польська та українська – зупинили більшовиків на підступах до Варшави. 

 

15 серпня – в пам’ять про ті події – поляки всього світу щорічно вшановують як національне Свято Війська Польського. Адже чудо над Віслою 1920 року врятувало польську незалежність і дозволило полякам повноцінно відродити свою державність.

 

"Як у Польщі, так і в Україні мало хто знає, що поляки вистояли тоді над Віслою в значній мірі саме завдяки українцям. Смертельного удару наступаючим більшовицьким військам Тухачевського завдала 6-та стрілецька дивізія Армії УНР під командуванням Марка Безручка", – відзначив керівник Пласту.

Торік Пласт в Польщі та Союз польського гарцертва ініціювали кампанію "Полум’я братерства – Płomień Braterstwa". Ідея проста – спільне вшанування героїв союзних армії, які захистили Європу від більшовизму у 1920 році.

"Гарцерам було дуже складно починати. Понад стотисячна патріотична організація, із розгалуженою мережею осередків до кожної громади включно, отримала значну порцію критики. Були серед громадян активісти, які перевіряли, чи бува гарцери не відвідують могили українців, що згодом належали до ОУН. Пласту – Національній скаутській організації України теж не просто. Цього року ми офіційно підключаємось до кампанії. Ми ще торік отримували критику в нашу адресу (коли медійно підтримували акцію). Як же так – українська патріотична організація вшановує окупантів Галичини і Волині….", – повідомив Юрій Юзич.

Тим не менше пластуни в багатьох областях, де вдалось відшукати могили польських воїнів – жертв війни з більшовиками 1920 року, впорядкували ці могили і запалили свічки пам’яті. Із синьо-жовтими та біло-червоними стрічками. 

"Ця акція, як у Польщі так і в Україні, відбудеться в переддень польського національного свята – 14 серпня. Дата вибрана свідомо, щоб справа польсько-українського братерства зброї потрапляла в топ-новини. Щоб якнайбільше поляків дізнались про роль українців у здобутті незалежності Польщею", – підсумував співорганізатор акції.