"Зібрання казкарів": у Львові обговорюють вартість проїзду у громадському транспорті

У Львові провели публічні обговорення щодо підвищення тарифу за проїзд у громадському транспорті.

Як повідомляє кореспондент "Еспресо.Захід", слухання за участі влади міста, перевізників та громадськості тривають вже декілька годин.

Публічні обговорення розпочалися із доповіді заступника директора департаменту ЖКГ Львівської міської ради Андрія Білого. Та замість озвучення чіткої позиція міста щодо обгрунтованого тарифу за проїзд у громадському транспорті Львова, чиновник майже годину розповідав про поточний стан справ інфраструктури міста. У підсумку Андрій Білий так і не відповів, скільки б мали платити львів'яни за послуги користування маршрутками, трамваями та тролейбусами?

Читайте також: Ціна за проїзд: у Львові дебати між перевізниками і владою (наживо)

Наступним виступив голова перевізників Львівщини Іван Велійка. Він також не назвав цифр, лише мовив про збитковість перевізників через дорогу ціну дизельного палива. 

"80% отримуваних коштів перевізники використовують на паливо. Хтось має компенсувати збитки, які несуть перевізники", - повідомив Велійка. 

Більше того, на думку Івана Велійки, раніше львів'яни готові були плати більше за громадський транспорт. Адже у кінці 90-х років проїзд у маршрутці коштував 50 копійок, а середня зарплата була близько 150 грн. Тобто це 300 поїздок. Зараз же середня зарплата складає близько 10 тис. грн. Якщо поділити на теперішню ціну проїзду, яка складає 7 грн, то виходить понад 1400 поїздок. Відповідно, на думку Велійки, гроші у людей є, щоб платити більше, якщо вони хочуть отримати якісний громадський транспорт.

Читайте також: У Львові перевізники хочуть 14 грн за проїзд

Львів'яни, які долучилися онлайн до обговорення теми дискусії, відзначили, що розмови спікерів часто не стосуються основного - якою ж має бути ціна? 

Конкретно про це запитав один з депутатів ЛМР, який входить у комісію транспорту, зв'язку та міської мобільності. Зокрема, він відзначив, що ніхто не вказує, чому ми повинні платити більше?

"Раніше нам було повідомлено, що економічно обгрунтований тариф має бути 14 грн. Я хочу знати, чому 14, а не, скажемо, 12 чи 10 грн? Чому управління транспорту досі логічно нам не пояснило, яка у них концепція розвитку, за що ми платимо гроші, і чи дійсно треба піднімати ціну? Що це змінить?", - запитав депутат.

Знову таки конкретної відповіді не було. Однак заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк дала доручення начальнику управління транспорту Оресту Олеськіву надати відповідні дані наступного тижня.

Транспортний експерт та голова ГО "За якісний транспорт" Святослав Товстига також був присутній на цьому зібранні і дуже лаконічно його резюмував.

"Побував двадцять хвилин на зібранні казкарів Львова, які малюють картинку", - написав Товстига у Facebook.

Наразі, тривають виступити як приватних, так і комунальних начальників підприємств Львова, які займаються перевезеннями людей у різних видах транспорту.

Читайте також: Шантаж по-львівськи: перевізники вимагають удвічі вищу ціну на проїзд

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал