"Не думала, що ця біда мене може спіткати на 39 тижні вагітності", - породілля з львівського пологового

У "ковідному" відділенні на Мечникова у Львові нині лікуються близько десяти вагітних.

Жінок у пологовому відвідала журналістка "Еспресо.Захід".

"Ковід", пологи припали на різдвяний період. Складно було бути самій, а вдома листи писала менша донечка"...

"Я не думала, що мене може спіткати ця біда на 39 тижні вагітності. Майже на фініші в мене з’явився кашель та температура". Ось так перші дні хвороби пригадує вагітна Галина. Жінка  має позитивний ПЛР-тест і вже тиждень перебуває у лікарні.

"Ковід" та пологи у Галини припали на різдвяний період. Каже, складно було бути самій, адже вдома писала листи менша донечка.

"Коли я вже потрапила сюди, мене почали лікувати, колоти. Мені стало набагато легше, температура не піднімалася і кашель полегшився. Я сім днів лежала у лікарні, а кілька днів тому народила синочка вагою понад три кілограми. Вдома на мене ще чекає менша донечка. Протягом усього періоду перебування передавала мені листівки, вітання з новорічними святами та цукерки", - ділиться Галина.

За подвійною ширмою у так званій "брудній зоні" в ізоляції новоспечена матуся перебуває у "ковідному" відділенні пологового будинку на вулиці Мечникова. Це наразі єдине відділення на Львівщині, де приймають вагітних жінок хворих на COVID-19. При вході усі лікарі одягають захисні костюми, обов’язково дезінфікують руки. Протягом чотирьох місяців, поки працює відділення, успішно вдалося пролікувати майже півтори сотні породілль. 

"Особливість лікування у вагітних — те, що ми переймаємося жінкою і дитиною, - розповідає лікар-анестезіолог, завідувач відділення екстрагенітальної патології вагітних Юрій Мрочко, - Певні групи антибіотиків не можна використовувати при вагітності однозначно. Будь-які засоби і медикаментозні втручання мають бути обґрунтованими. Лабораторне обстеження має бути підтвердженим, чи є бактеріальна флора чи нема. Вірус ми не лікуємо антибіотиками. Для кожного пацієнта вибираємо певний курс, особливості лікування і лікувальну тактику. Все залежить від симптоматики,  тяжкості захворювання і перебігу. Бувають пацієнти, які лікуються без будь-яких втручань антибактеріальної чи гормональної терапії".

Часто, крім медичної допомоги, доводиться бути психологом...

А ось Надія вже на стадії одужання чекає на появу свого малюка. Перші два дні жінці було важко дихати, але нині лабораторні показники внормувалися. Каже, комфортно перебувати у відділенні, постійно відчуває турботу та відповідальність лікарів.

"На початку переживала трішки, але вже все добре, чекаю на наступну розв’язку , - сміється. - Невдовзі має народитися хлопчик".

А ось турботи пацієнтам точно не бракує. Цілодобово у відділенні чергує бригада із чотирьох лікарів. Терапевт відділення Раїса Кухар розповідає, різні жінки поступають у відділення, у різному психологічному стані. Часто доводиться, окрім медичної допомоги, ще й бути психологом.

"Ми відповідальні за життя не тільки жінки, а й дитинки. Ми вже звикли до тих костюмів і досить комфортно себе почуваємо у них. Доводиться миритися з тим, що є, - зазначає Раїса Кухар. - Психологічний стан кожної породіллі особливий. Ситуація залежить не тільки від характеру чи темпераменту жінки, свій відбиток накладає ще й вагітність. Звичайно, "ковід" дуже ранить психіку, вони є насторожені, можливо, не завжди адекватні".

Дітлахи переважно народжуються з негативним ПЛР-тестом, найменша була масою трохи більше півтора кілограма...

Утім найбільше хвилювань у лікарів викликають новонароджені дітки. Неонатологи розповідають, від початку пандемії вчилися лікувати вагітних із "ковідом", для них, як і для всіх у той час, хвороба була нова і не вивчена. А жінки та дітки повинні бути під особливим наглядом.

"За період відкриття відділення народилося 63 дитини, - каже лікар — неонатолог Лілія Миронович.-  З них лише 12 перевели в спеціалізоване відділення в ОХМАТДИТ, бо діти потребували спеціалізованого лікування. Найменша вага дитинки була трохи більше півтора кілограма, а найбільша — два кілограми шістсот грам. Коли діти народжуються, ми їх обстежуємо, робимо ПЛР-тест,  вчимо мам годувати, доглядати. Більшість новонароджених перебували з мамами".

Ось в такому невеличкому відділенні за ширмою роблять неймовірне. COVID- 19 вніс свої позитивні зміни у роботу пологового. Нині відділення забезпечене усіма потрібними засобами: апаратами ШВЛ, кисневими точками, навіть є власний рентгенапарат. Але будинок поділений надвоє — в одній частині щасливі батьки тішаться появі своєї малечі, а і в іншій кілька десятків медиків зі спеціальною апаратурою борються за життя жінок та дітей. Для кожного спеціальне лікування, але усіх поки вдалося врятувати.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.